Arcanum

2024.01.16. 19:00

Fejér évfordulós emlékei

Szabó Hajnalka

Ismét ezer új lakás Fehérváron

Gyors ütemben zajlottak a lakásépítkezések a megyeszékhelyen 50 évvel ezelőtt. 1974-ben ismét 1000 lakást adtak át a fehérvári lakótelepeken. Idáig a történelmi belváros szomszédságában emelkedett új városközpont, az új évre viszont északabbra tolódtak az építkezések. A városfejlesztés középpontjában így a Szeder utcai lakótelep és az ehhez kapcsolódó Palotai úti lakótelep állt. Csupán ebben a városnegyedben összesen 743 lakást adtak át ebben az évben. Az építkezések másik jelentős helyszíne az akkori November 24-ei lakótelep (most Királykút lakónegyed) lesz az év folyamán, ugyanis az esztendő végéig még 716 lakást terveznek átadni a város déli részén.

 

Új szórakozóhelyek nyílnak a fehérváriak örömére

Jelentős beruházások történtek 60 évvel ezelőtt Fehérváron. Ahogy az akkori Fejér Megyei Hírlap megírta ezek megvalósulásával sokkal szebb és hangulatosabb szórakozóhelyekhez jutnak a fehérváriak. Az átalakítások közül a legjelentősebb az akkori Velence szálló (a Magyar Király Szálló nevet 1990 óta viseli újra) rekonstrukciója. A fejlesztések eredményeként egy sokkal nagyobb bisztró és egy teraszos rész várja majd a szállóvendégeket. A beruházások keretében a szállodai szobákat és berendezéseket felújítják az akkori megnövekedett követelményeknek. Ebben az évben tervezik az épületnek a távfűtésbe való bekapcsolását is. Nem messze a szállodától új szórakozóhelyet terveznek nyitni: zenés cukrászdát Várkapu cukrászda néven. Az egyik érdekes része ennek a beruházásnak egy alagsori szórakozóhely, amely egy tükrös táncparkettel és késő esti nyitvatartással igazán fővárosi jellegű lehet. Másik fontos városi fejlesztés a Balatoni úton fog folyni ebben az évben: egy emeletes pihenő és szórakozóhely épül a fehérváriak és a Balatonra igyekvők számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában