Püspöki szentmise a Székesegyházban

2024.02.02. 19:13

A hit és a kegyelem fénye gyulladt fel a lelkekben (galériával!)

Gyertyával érkeztek a hívek pénteken délután a székesfehérvári Székesegyházba, hogy megünnepeljék Jézus templomban való bemutatásának ünnepét, a megszentelt élet napját.

Kecskés Zoltán

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a Székesegyházban (körmenet).

Fotó: Nagy Norbert

A közös hálaadó alkalmon együtt imádkoztak  és adtak hálát az Istentől kapott meghívásukért a székesfehérvári egyházmegye területén működő papok, szerzetesek, szerzetesnők, a plébániai lelkiségi mozgalmak valamint a Prohászka Imaszövetség tagjai is.

Spányi Antal megyés püspök a szentmisén megemlékezett az ünnep tartalmáról, jelentőségéről, és annak üzenetét tárta a jelenlévők elé. Megáldotta a gyertyákat, amelyeket a régi hagyomány szerint ünnepélyesen körbevittek a templomban, annak jeleként, hogy Krisztus fénye ma is beragyog minden sötétséget: 

Spányi Antal megyéspüspök megáldotta a gyertyákat.
Fotó: Nagy Norbert

„Negyven napja, hogy születésének örömünnepét ültük, és ma van az a boldog nap, amikor arra emlékezünk, hogy Jézust Szűz Mária és Szent József bemutatták a templomban. Ő ezáltal látszólag csupán az ószövetségi törvényt teljesítette, voltaképpen azonban hívő népével találkozott. Azok a jámbor öregek, akik a Szentlélek késztetésére a templomba mentek, és ott, szintén a Szentlélektől megvilágosítva, felismerték az Urat, örvendező lélekkel tettek tanúságot róla. Hozzájuk hasonlóan mi is eljöttünk a templomba, hogy találkozzunk Krisztussal, és felismerjük a kenyértörésben addig is, amíg majd nyilvánvaló dicsőségben el nem jön.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában