Afganisztáni jövőkép Németországban?

2024.04.20. 10:30

Egyeseknek ma van a marihuána nemzetközi napja (videó)

Egy másodpercig sem szeretnénk az ünnep látszatát kelteni, mégis ma van a marihuána nem hivatalos nemzetközi napja. A nap tudata még elmegy, de az, hogy Európa legerősebb tagállama engedélyezte a fű fogyasztását, vele együtt termesztését, terjesztését, már minket sem hagyhat közömbösen.

Nagy Zoltán Péter

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, Téglásy Kristóf

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

„A szabad dolgoknak nem mindig van értelmük” – mondta Marika néni a földszint 5-ből, és most látszik, mennyire igaza van. Még a háborúpárti francia elnök, Macron is felszisszent, hogy náluk ugyan nem legalizálják a marihuánát. A németországi sokpárti koalíció „zöld” tagja áterőltette a kormányon a marihuána legalizációját nulla felméréssel, nulla tanulmánnyal, de még a tapasztalatokat sem vették figyelembe. Kanadában már évek óta legális a fű fogyasztása, aminek következménye lett, hogy főleg a közép- és idős korosztály marihuána fogyasztása drasztikusan nőtt. A németekhez hasonló törvényt hozott az Egyesült Államokban Oregon Állam, ahol a bűnözés elviselhetetlen növekedése miatt a törvényt egy év után visszavonták.

Illusztráció
Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

Szépek a német ideológiák, de a határaikat nem zárják Európa közepén, azaz a drogliberalizáció elszabadulhat szerte a kontinensen, így nem mondhatjuk, hogy mit érdekel minket a német drogtörvény. Magyarország a kedvenc turisztikai célpontok között szerepel a német embereknél – ki fogja megállítani a drogterjesztését? A német törvény megszületése előtt kijelentette a német rendőrség, hogy emberei nem fognak patikamérleggel, laboratóriummal az oldalukon ellenőrizgetni, tőlük ezt senki ne várja el. Hozzánk eddig legközelebb Afganisztán volt, ahol legalizálták a marihuánát, bár igaz, Ukrajnában bármely háziorvos felírhatja stresszkezelésre, és mint tudjuk, a háború miatt ember nincs, aki ne stresszelne. Németország fejlődése egyértelmű...

Illusztráció
Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatóját faggattuk filmünkben a németországi drogliberalizáció ügyében. Hallgassák Téglásy Kristófot, minimum elgondolkoztató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában