Kiberbűnözés

2024.04.22. 13:00

Nem lehetünk eléggé óvatosak

Az online térben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos előadás és tájékoztatás zajlik.

Bokányi Zsolt

Fotó: police.hu

Elsőként Sárszentágotán tartottak, kedden pedig Sárkeresztúron tartanak bűnmegelőzési előadást a kiber bűncselekményekkel kapcsolatban. A Sárbogárdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója 11 és 13 óra között várja az érdeklődőket a Sárkeresztúri Rendőrőrs épületében. 

Hogy Ön se váljon áldozattá, az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejtünk kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • Ha gyanús a hívás, bontsa a vonalat és hívja a bankja hivatalos telefonszámát, érdeklődjön, hogy keresték-e önt.
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről további hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában