Tudományos Diákköri Konferencia

2024.04.24. 20:00

Színvonalas előadásokkal készültek a diákok

Tudományos Diákköri Konferenciának adott otthont szerdán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, ahol bírálóbizottság előtt mutathatták be kutatásaik eredményét a diákok.

Héjj Vivien

Az előadók mellett érdeklődő diákok és pedagógusok is jelen voltak a Tudományos Diákköri Konferencián

Fotó: NAGY NORBERT

Ötvenkilencedik alkalommal rendeztek Tudományos Diákköri Konferenciát az Óbudai Egyetemen, ahol az ifjúsági szekció és a műszaki és geoinformatikai szekció előadóinak munkáját értékelte a bizottság.

A jelenlévőket Nagyné Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes köszöntötte, aki Alexander Fleming, a penicillin felfedezője életrajzát állította példaként a hallgatóság elé.

– Ő egy nagyon szegény, skót családból származó ember volt. Olyannyira szegény volt, hogy nem volt pénze egyetemi tanulmányokra. Elvégezte a középiskolát, majd elment egy irodába dolgozni. Amikor egy rokona meghalt, és örökölt egy kis pénzt, úgy döntött, ezt a pénzt egyetemi tandíjába fekteti. Ez tette lehetővé számára, hogy elvégezze az orvosi egyetemet – idézte fel a Nobel-díjas bakteriológus életútját Nagyné Hajnal Éva, s hangsúlyozta: a Nobel-díjhoz vezető úton Flemingnek szüksége volt szorgalomra, tehetségre és némi szerencsére is.

– Ugyanazt nézte, mint mások, de mást látott. Ez a tudomány csodája, hogy ha valaki ugyanazt nézi, de mást lát. Ezt kívánom mindenkinek, a TDK egy kicsit erről is szól. Szerencséről, szorgalomról, és nagyon sok esetben az egyéni látásmódról is – szólt a jelenlévőkhöz a konferenciát megnyitó kutatási dékánhelyettes.

Az előadások sorát Molnár Levente nyitotta, aki a somogyvámosi romtemplom felméréséről és modellezéséről beszélt a jelenlévőknek. A konferencia során szó volt még többek között mobilrobottal történő energiagyűjtésről, nanotechnológiai megoldásokról, 3D modellezésről és fotópontfelhők előállításáról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában