Arcanum

2024.05.30. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Ferencz Balázs

Szünet utána lelkesedés döntött
 Magyarország—Jugoszlávia 3:2 (0:2)

Zalaegerszeg után az idén másodszor játszott vidéken Magyarország válogatottja, ezúttal ismét VB-döntős volt az ellenfél. A színhely: Székesfehérváron a Sóstói stadion. Az előmérkőzésen Borsod megye az országos ifjúsági válogatottak döntőjét 3:1-re nyerte Hajdú megye ellen. A barátságos találkozónak külön adott rangot, hogy ezen búcsúzott a válogatottságtól Albert Flórián. A Himnuszok elhangzása után Iglódi Gábor, az MLSZ elnökségi tagja búcsúztatta az ünnepeltet, a Videoton nevében pedig Horváth Lajos szakosztályvezető " nyújtott át virágcsokrot a népszerű játékosnak. A nyugatnémet Aldinger sípszavára 18 000 néző előtt, a következő összeállításban kezdtek a csapatok: (zárójelben a cserék). Magyarország: Géczi — Fábián (Lakinger), Bálint, Vidáts, Megyesi — Juhász, Albert, Somogyi — Müller, Bene, Máté. Jugoszlávia: Maries — Krivokucsa (Hatunics), Pavlovics, Katalinski, Buljan — Muzsindcs, Jerkovics, Acsimovics — Popivoda (Bukal), Surjak, Dzsajics (Petrovics). – Máté duplájával és Fazekas góljával fordítottak a magyarok a Sóstói Stadionban. Írta a Fejér Megyei Hírlap 1974. május 30-án.

 

Játék-és nyerőautomaták
 Változnak a működtetés feltételei
A tudományos fantasztikus regények és az űrhajósok világát idézik a játékautomaták, amelyek első ízben már csaknem húsz éve jelentek meg Magyarországon – írta a Fejér Megyei Hírlap 1984. május végén. - Szélesebb körben két éve terjedtek el, de eddigi működésük tapasztalatai ellentmondásosak. A többnyire kétforintossal működő játékautomatákból mintegy 4000 van az országban, főként a vidám parkokban, a játéktermekben, a vendéglőkben, az üdülőkben. Ezek jelentős része kulturált feltételek mellett szórakoztató időtöltésre ad módot, s jól szolgálja több hasznos készség, egyebek közt a kézügyesség, a logikus gondolkodás fejlesztését. Mindemellett szaporodtak a negatív tapasztalatok is. Gyakori, hogy általános és középiskolás diákok a tanítási időalatt inkább a játékterembe mennek, a kétforintosokra nem éppen legális módon tesznek szert, s emiatt egyre több a szülők és pedagógusok panasza a játékautomatákra. (…) A minisztérium a pénznyerő automaták működtetésének feltételeit is szigorítja, ezenkívül fokozzák az ellenőrzést. Figyelemmel kísérik, hogy az üzemeltetők betartják-e a rendelkezéseket, s valóban eleget tesznek-e annak a követelménynek, hogy a tanuló ifjúság, és általában a 18 éven aluli fiatalok ne választhassák a szórakozásnak, időtöltésnek ezt a módját. A pénznyerő automaták használatát egyébként 1987 végéig az ország valamennyi szórakozóhelyén megszüntetik.

 

Formula-1 és Formula-3-as motorcsónak-futam 
MIHALDINECZ RUDOLFGYŐZELME 
Csaknem 40 ezer néző előtt zajlott Dunaújvárosban a Dunaferr Nagydíj motorcsónak világbajnoki futam a Formula-1 és Formula-3-as hajóosztályokban. – A Formula 1-es futamban több baleset is történt, volt, ki lebontotta a fordulóbólyákat, Csepregi György hajója pedig a svéd Erikssonnal való ütközés miatt kettészakadt. - A Formula-3-ban némileg nyugodtabb, egyszerűbb verseny folyt. Pedig a rajt előtt nagy volt az izgalom, éppen Mihaldinecz hajójának hidraulikája romlott el, és kétséges volt, indulni tud-e. "-Tudtam, hogy kétszer anynyit kell majd a versenyen dolgoznom, de azért menni tudtam — mondta Mihaldinecz. A rajt után a dán Ladefoged állt az élre, Mihaldinecz pedig a második helyen haladt. A dán versenyző viszont nagy igyekezetében már-már a bukás határát súrolta, annyira megbillegtette minden forduló után hajójának orrát. Mihaldinecz viszont nyugodtan, rezzenéstelenül vezette hajóját. A magyar versenyző pillanatai hamarabb jöttek el, mintsem gondolta volna, Ladefoged motorja leállt, így Mihaldinecz került az élre. A hátralévő körökben már csak a vetélytársak rohamait kellett állnia. – írta a Hírlap harminc esztendővel ezelőtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában