Gálaest és kitüntetésátadás

2024.05.16. 20:32

Folytatódott a hagyomány: Fehérvár köszöntötte katonáit (videóval!)

Ünnepi gálaműsort rendeztek csütörtök este a Vörösmarty Színházban a Székesfehérváron szolgáló katonák tiszteletére, a közelgő Magyar Honvédelem napja alkalmából. Hagyományosan itt adták át a Gyuricza Emlékgyűrűt és a Sipos Gyula-díjat is.

Kecskés Zoltán

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvárt szokás katonavárosként emlegetni, ám arról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a katonaemberek között igazi művészek is akadnak. Ennek lehettünk szem- és fültanúi a csütörtöki gálaesten, ahol a színházi deszkákon Ruff Tamás őrnagy vezette Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar ismételten elvarázsolta a közönséget. Repertoárjuk igen széles volt, a szimfonikus muzsikától kezdve a musicalekon át egészen az ismert filmek dalain át, mind  felcsendültek.  Megkoronázva ezzel azt a több mint húsz esztendős hagyományt, amikor a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és Székesfehérvár Önkormányzata gálával és elismerésekkel köszöni meg a helyőrségben szolgáló katonák áldozatos munkáját. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az est keretében huszonkettedik alkalommal adták át a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége legrangosabb elismerését is, a „Gyuricza- emlékgyűrű” díjat.  Idén Kovács György nyugállományú ezredes és Csákvári Sándor kulturális részlegvezető, az „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport kutatásvezetője vehette át a rangos, megtisztelő elismerést. A díjazottak mindennapi munkájukkal bizonyították az elődök, mindenekelőtt Gyuricza Béla vezérezredes szellemi hagyatékának folytatását és egyúttal tevékenységük példaértékű az újabb generációk számára is.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepségen köszöntöt mondott Cser-Palkovics András polgármester, aki beszédében a katonai hivatást méltatta, amely egyszerre jelenti a közösség szolgálatát, a béke iránti elkötelezettséget és a biztonság garantálását. Mint fogalmazott, „a katonai szolgálat és elhívatottság nélkül nincs béke és nincs békesség sem, ők teremtik meg azt a nyugodt építkezés lehetőségét, ami szerencsére nekünk megadatott. Azonban a béke nem magától értetődő. Majd hozzátette: 

– Nagyon fontos tehát, hogy őrizzük ezt a békét és emlékeztessünk mindenkit arra, hogy hálával és köszönettel tartozunk mindazoknak, akik katonaként ezt a szolgálatot, ezt az elhivatottságot és hivatást választották. Külön köszönet a katonák családjainak is, akik a mindennapokban azt a háttértámogatást adják, ami  nélkül a katonaember sem végezhetné a saját munkáját.

A köszöntőt követően Cser-Palkovics András polgármester átadta az Önkormányzat által alapított Sipos Gyula-díjat, melyet idén Vokla János vehetett át, aki a Magyar Honvédség kötelékében és a Székesfehérvári Helyőrségben kiemelkedő munkát végzett, helytállásával Székesfehérvár polgáraiban a Magyar Honvédség tekintélyét és a Magyar Honvédségbe vetett bizalmat erősítve.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában