Újra indul Kerekes Ildikó az önkormányzati választáson

2024.05.31. 17:00

Ha kell, akkor a fűnyíró traktorra ül Jenő polgármester asszonya (Videóval!)

Annak idején még a 2016-os időközi választáson lett a szerethető kis község, Jenő faluvezetője Kerekes Ildikó. Azóta sok év eltelt és a település a pályázati lehetőségeket kihasználva épült, szépült. A kihívásokról és a választás tétjéről is beszélgettünk vele.

Kecskés Zoltán

Az álmok megvalósulásának útján – tovább folytatná a munkát Kerekes Ildikó.

Fotó: Kővári Rudolf/Archív

Közel nyolc éve tölti be a polgármesteri tisztséget a faluban. Hogyan értékeli az eltelt időszakot, milyen fejlesztést, fejlesztéseket emelni ki?

– Nyolc éves korára egy gyermek megtanul szépen beszélni, írni, olvasni. Én is megtanultam az elmúlt nyolc év alatt Jenő község lakosainak nyelvén. Mindenki más és más, más szükségletekkel, igényekkel. Kisgyermekes szülőként fontos az óvoda, iskola, játszótér, idősként fontos, hogy legyen egy hely ahol összeülhetnek, egy klub, egy énekkar, vagy akár kézműves elfoglaltság. A civil szervezetek szerepe felértékelődik egy kis községben, minden községnek szüksége van olyan segítő lakosságra, mint amilyen Jenőben van. Megmutatkozott ez a covid idején is, elég csak fellapozni a feol archívumot, a sok-sok cikk, híradás ami a községről megjelent.

A fejlesztésekre rátérve nehéz kiemelni egyet, mert a pályázati lehetőségek kihasználásával, az utolsó utcát is leaszfaltoztuk, legalábbis azt hittem, ám azóta van olyan rész, ahol házak épültek és bizony lett egy újabb utca is, ami még nem kapott új aszfalt borítást. Mindemellett vannak utcarészek, amelyek felújításra szorulnak, a régi épületeink, mint háziorvosi rendelő, hivatal, óvoda, iskola régi épülete, mind-mind modernizálásra várnak. Beszereztünk közterület karbantartó eszközöket, amikkel főként önkéntesek dolgoznak, vagy alkalmi munkások, mert nincsen munkanélküli a faluban, aki közmunkára fogható lenne. Ha végképp nincs más, akkor bizony nem ritka látvány a polgármester a fűnyíró traktoron, ahogyan a focipályán, vagy a temetőben vágja a füvet, ez is a munka része egy kis faluban. Tudtunk az eltelt időszakban járdákat építeni, felújítani, épületeteket szigetelni, fűtéskorszerűsítést elvégezni és a nagy álmom, a művelődési ház udvara végre egy olyan közösségi tér lesz, ahova méltó módon tudunk kinézni egy-egy hangulatos bálon, ahova méltó módon tudunk kimenni egy-egy lakodalomkor, mert idén a Magyar Falu pályázatnak köszönhetően, nyílászárócsere és udvarfelújítás kezdődhet, ezzel befejezve azt a részt, amit elkezdtünk. Persze sosem érünk a végére, mint ahogyan egy családi háznál is akad mindig tennivaló, hát még egy faluban…

Említette az álmokat, amiből nyilván akad bőven: Milyen tervekkel indulna neki az új ciklusnak, amennyiben újra megválasztanák?

– Még 2016-ban, amikor készültem az időközi választásra, készítettem egy tervet, amiben szerepelt egy vágyam, akkor még talán én sem hittem, hogy elérhető, ma azonban látom, hogy közel van, ez pedig a Jenő-Polgárdi útfelújítás, ha a lakosoktól bizalmat kapok és folytathatom a tevékenységemet, ezt bizony most már egészen megvalósítható célnak gondolom. Rengeteg háttérmunka zajlik ezzel kapcsolatosan, bátran kijelenthetem jól haladunk. A másik álom és egyben Jenő lakosságmegtartó erejét növelő dolog a bölcsőde. Érvényes pályázatunk van, ennek várjuk az eredményét, de ide sorolhatnám a Fő utca csapadékvíz elvezetését is.

a20210623_Jeno_uj_jatszoter_atadasa_traktor_Toro_fg_fmh (4)
Közösségi terek létrehozása nagyon fontos Jenőn. Játszóteret is átadtak az elmúlt években. 
Fotó: Fehér Gábor/ Archív

Egy településvezető esetében, fontos a helyi kötődés, mit mondana azon olvasóinknak, akik nem ismerik Önt, mint jelent Önnek Jenő?

– Közgazdász végzettséggel rendelkezem, végigjárva a ranglétrát. Jelenleg is egyetemre járok, s valószínűleg nem is az utolsóra. Aki nem ismer, azt arra kérem, jöjjön el Jenőbe, körbevezetem a községbe és látni fogja azt, ami én vagyok, azt, ahogyan az ember együtt él egy községgel, együtt lélegzik. Nem mindegy, hogy az ember hol alapít családot, aki hozzánk jön egy falu minden előnyével és hátrányával is szembesül. Itt bizony kukorékol a kakas, látunk vadakat a faluban, ha akarunk ha nem. Itt bizony akár vasárnap is berreg a fűnyíró, de ha segítünk a szomszédnak előbb végez ő is és egy jót beszélgethetünk vele. Tolerancia, ezt jelenti falun élni! Körmendi Gitta versének egy részlete, talán összefoglalja mit jelent nekem, nekünk ez a község:

„Itt mindenki fontos. Mindenki: VALAKI!
Rokon, barát, szomszéd, helyi, utcabeli.
Itt nem „tömeg” vagyunk, címek, számok, rangok,
itt még értünk szólnak hívón a harangok.”

Június 9-én nem csak önkormányzati, de EP-választást is tartanak: Mi a választás tétje Ön szerint?

– Helyi szinten a választás tétje sokszor nagyobb mint gondolnánk, egy képviselő testület öt évre kap lehetőséget, ami egyben felelősség is, mert nem csak testületi-ülésekre kell eljárni, hanem kap vele egy falunyi embert is és megkapja azt a felelősséget, hogy amit eddig ő kritizált, vagy úgy érezte jobban tudná csinálni, azt bizony most neki kell elvégezni és hallgatni, hogy ez lehetett volna jobb is. Igen, van ilyen is, lehetett volna jobb is, akár egy rendezvény, akár egy döntés. Egyszóval felelősség és nagyfokú alázat, ami ehhez szükséges. Nagyon fontos: a közérdeket az önérdek elé kell helyezni, erre nem mindenki képes! Itt nem egy ember szerekét toljuk, hanem egy egész faluét!

Kérdezte az EP választást is! Jelenleg egy olyan képzésre járok, ami rálátást ad a világra. Amennyire izgalmas, annyira riasztó is számomra. Geopolitikai összefüggések és talán a legfontosabb kérdés: elkerülhető -e az oly sokat emlegetett háború eszkalációja? Reményeim szerint felelős döntésekkel; igen! Komoly dolgok ezek, így egyáltalán nem mindegy, hogy kik azok, akik képviselik hazánkat. Hiszem, hogy a magyar emberek felelős döntést fognak hozni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában