Ingyenes vidámpark

2024.05.08. 15:30

Három napon át ünnepli önmagát Bakonycsernye

A nagyközség újratelepítésének 300. évfordulóját ünnepli 2024-ben. A jeles évforduló alkalmából több rendezvény is lesz az év folyamán. A legközelebbi esemény a május 10 és 12 közötti hétvége, melynek során lesz főzés, zene, tánc és ingyenes vidámpark is.

Palocsai Jenő

Képünk illusztráció!

Fotó: Shutterstock

Bár már az újkőkorban is laktak e tájon emberek, és először 1341-ben említik Dolosdot, mint Bakonycsernye elődjét, mégsem ezt ünneplik a nagyközségben, hanem a török idején elnéptelenedett falu újratelepítését, ami 1724-ben kezdődött meg. Akkor érkeztek azok a Trencsén és Nyitra vármegyei szlovákok, akik visszahódították a falut az erdőtől. Ez éppen 300 éve történt, ezért 2024-ben emlékévet ünnepelnek a nagyközségben. Ennek része a május 10. és 12. közötti rendezvénysorozat.

Már pénteken megkezdődik az ünnep, ugyanis este 18 órakor Bakonycsernye anno címmel fotókiállítással indul. Ám ezen a napon a helyi és a testvértelepülési hagyományőrző csoportok is fellépnek, sőt, az önkormányzat ezen a nyitónapon adja át saját kitüntetéseit, elismeréseit.

Szombaton aztán indul az egész napos nóta, tánc, mese, színház és persze az elmaradhatatlan vidámpark.

–A jelen ünnep alkalmából képviselő-testületünk döntése értelmében, 2024. május 11-én, szombaton 10:00-18:00 óra között minden bakonycsernyei, 18 év alatti gyermek részére ingyenes vidámparki szolgáltatást biztosít az önkormányzat. Ennek megfelelően a helyieknek nem kell fizetni a légvár-, és vidámparki eszközeink használatáért, valamint arcfestés, csillámtetoválás, lufihajtogatás és hajfonás esetén sem. A felsorolt szolgáltatások igénybevételéhez azonban karszalag szükséges, melyet a gyermekek számára a rendezvény napján, a sportpályán, konkrétan a Sport büfé melletti kemencénél igényelhetnek lakcímkártyájuk, személyi igazolványuk felmutatásával–mondta Turi Balázs polgármester.

Mint megtudtuk, nem csak a helyben élő gyerekek számára van kedvezmény, ugyanis a csernyei nagyszülőkhöz érkező vidéki unokák is térítésmentesen igényelhetik a karszalagokat.

Vasárnap délelőtt táncházi mulatság, délután kopjafaavatás és hálaadó ökumenikus istentisztelet lesz. Ezt követően megnyílik az evangélikus gyülekezet történeti kiállítása a templomban, míg a sportpályán DJ Dominique, DJ THOMX és a Neoton Família Sztárjai lépnek fel a nagyszínpadon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában