Tájékoztató

2024.05.02. 15:00

Lomtalanítás – mit lehet kidobni és mit nem?

Sajnos még ma sem ritka, hogy a lomtalanítások alkalmával nem csak az oda való lomok kerülnek kihelyezésre, hanem gyakorlatilag minden, amire nincs szükség: elektromos hulladék, gumiabroncs, üveg és még sok egyéb.

Déri Brenda

Fotó: FMH-archív / S. Töttő Rita

A jogszabály szerint a hulladékszállító, hulladékkezelő szolgáltatók a lomhulladék kategóriába eső hulladékokat kötelesek átvenni és elszállítani – évente legalább egyszer – a lomtalanításokkor. Ide tartoznak az olyan jellegű lomhulladékok, amik a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja. A 2012. évi CLXXXV. hulladéktörvény továbbá azt is rögzíti, hogy a lomtalanítás során közterületen csak nem veszélyes hulladék helyezhető el, illetve adható át a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet ellátó társaságnak.

Ami a konkrét átvehető és nem átvehető hulladékokat illeti, a Depónia honlapján részletesen leírja, hogy átvehető lomhulladéknak számítanak például a ruházati termékek, bútorok vagy a gyerekjátékok. A következők azonban nem átvehetők és nem kihelyezhetők: 

- elbontott gépjármű karosszéria, gépjármű alkatrészek

- építésből-bontásból származó hulladékok (nyílászárók, ablaküveg, padlószőnyeg, mosdó)

- veszélyes hulladékok (olaj, festék, akkumulátor, gyógyszer, permetszer)

- elektronikai hulladékok

- zöldhulladékok

- gumiabroncsok

- kommunális hulladékok

- csomagolási hulladékok (karton, papír, műanyag)

- kézi erővel nem rakodható, túlsúlyos vagy túlméretes hulladékok

Mint a továbbiakban is írják a lomtalanítás családi házas övezetekben előre egyeztetett időpontban, házhoz menő jelleggel történik, míg Székesfehérváron a társasházak esetében gyűjtőpontos lomtalanítást végeznek, melynek időpontjáról előzetes tájékoztatást adnak. 

A fent leírtakat azért fontos figyelembe venni, mert a lomtalanításról is rendelkező hulladéktörvényben foglaltak megsértése – mit lehet kidobni és mit nem, rendelkezésre álló időkorlát betartása – pénzbírságot vonhat maga után. 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában