Kastélykerti kavalkád

2024.05.31. 18:23

Megnyílt a kert- és növénykiállítás Fehérvárcsurgón (videó, galéria)

Jubileumi megnyitóval kezdődött az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok háromnapos rendezvénye. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyparkban 20. alkalommal rendezik meg ezt az eseményt, több ezer látogatónak mutatva be az épületegyüttest és a növényeket, gépeket, vagyis mindent, ami kert.

Palocsai Jenő

Az aranyat érő májusi eső sem tudta megállítani az érdeklődők áradatát a kiállításon

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Már május utolsó napjának reggelén megkezdték a kitelepülést az árusok a fehérvárcsurgói kastélypark salakos útjai mellé, illetve a hatalmas fák alá. Számtalan növényt, virágot, kerámiát, kerti gépet, ékszert, mézet, fonott kosarat és udvari bútort mutatnak be a termesztők, készítők, illetve forgalmazók, méghozzá három napon át, vagyis egész hétvégén.

A 20. alkalommal megrendezett Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok megnyitója pár perccel dél előtt kezdődött, ám a rossz idő miatt az ünnepélyes ceremóniára mindenkit behívott a kastélyba a két házigazda, Károlyi Angelica és Károlyi György.

A rossz idő miatt az ünnepélyes ceremóniára a házigazdák mindenkit behívtak a kastélyba 
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

– A huszadik alkalom számunkra egy fontos forduló, mert ki gondolta volna, amikor az elsőt megszerveztük, hogy ennyi érdeklődő, kiállító, látogató lesz. Ennek az eseménynek nemzetközi jelentőséget is kívánunk adni, ezért is hívjuk európainak, de mégsem csak európai, hiszen sok távolabbról érkező vendéget is köszönthetünk itt. Minden évben azt a két országot hívjuk meg díszvendégnek, melyek az adott évben az Európai Unió elnökségét látják el. Így került sor arra, hogy ideérkezett hozzánk a Belga Királyság nagykövete – mondta Károlyi György, aki hozzátette:

– Egy műemlékegyüttes nemcsak az épületeiből áll, hanem a környezete is fontos, ezért nem szabad azt elhanyagolni. Ez az egész esemény is ebben a szellemben zajlik, vagyis hogy megmutassuk a kertet és mindazt, amit egy kertben meg lehet termelni. Fontosnak tarom megemlíteni, hogy legnagyobb örömünkre tavaly besorolást nyertünk az Európa Tanács által vezetett Történeti Kertek Európai Útjába, a fertődi és a gödöllői kastélykerttel együtt, és ez nagy megtiszteltetés és előrelépés számunkra – mondta megnyitó beszédében Károlyi György.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A házigazdát követően Jeroen Vergeylen, a Belga Királyság nagykövete beszélt a megjelenteknek.

– Nagyon örülök, hogy elhozhattam ide egy belga meglepetést, az esős időjárást. Nálunk nagyon sokszor esik az eső, de nem is baj, hiszen nagyon fontos a növények, a virágok fejlődéséhez és ezzel együtt a kertek fejlődéséhez is, márpedig nálunk is számtalan szép történeti kert van. Mint azt bizonyára mindenki sejti, Magyarország és Belgium most számtalan ügyben dolgozik közösen és nagy hangsúlyt fektetünk ezen ügyek között is a környezetvédelemre – mondta a belga nagykövet.

Beszédet mondott Szikra Éva, a Magyar Kertörökség Alapítvány vezető munkatársa is.

– Az alapítvány célja, hogy a magyar történeti kertek ügyét előmozdítsa, védelmüket, fejlesztésüket, fenntarthatóságukat, valamint jogi, gazdasági és főleg szakmai hátterét biztosítsa. Szeretném kiemelni, hogy mennyire fontos az a szemlélet, amit Angelica asszonytól kaptunk meg. Korábban mi, vagyis a kerttörténész szakma, elsősorban egy szűkebb körben mozogtunk, vagyis inkább olyan intézményekkel meg kollégákkal tartottuk a kapcsolatot, akik a mi szakterületünket képviselik, ám Angelika asszony révén rájöttünk arra, hogy nyitni kell a nagyközönség felé, Európa felé – mondta Szikra Éva.

Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

Minden évben Hercegh Anita, a volt köztársasági elnök, Áder János felesége vállalja magára a díszelnökséget és fővédnökséget, ám a megnyitón nem tudott jelen lenni, ezért Károlyi György nyitotta meg a 20. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában