Székesfehérvári Szakképzési Centrum

2024.05.30. 13:57

Több mint 6 milliárdot költenek hat Fejér vármegyei szakiskolára

Csütörtök délelőtt tartották a korábban már bemutatott hat, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum fenntartásában működő szakképzési iskola, illetve technikum fejlesztésére vonatkozó projekt megnyitóját, amely mintegy 6,418 milliárd forintos, többségében európai uniós támogatásból valósul meg.

Borsányi Bea

Határ Renáta helyettes államtitkár gratulál Horváth Lajos Zoltánnak, a SZFSZC főigazgatójának

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A bejelentett fejlesztések a Szakképzés 4.0 stratégia jegyében történnek. Ez a hosszútávú terv elsősorban a vonzó tanulási környezet, az infrastruktúra megteremtésére, a karrierlehetőségek biztosítására és a naprakész tudású oktatók szakmai munkájára épít, miközben s nagymértékben nyit a digitális tananyagok alkalmazása felé is. Erre is utalt beszédében Horváth Lajos Zoltán, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, aki a projektnyitó rendezvényen arról is beszélt, milyen hatalmasat változott a szakképzés és hogyan alakultak át a vele szemben támasztott elvárások. Ám hogy jó irányban haladnak, azt mutatja a 2024-2025-ös tanévre beiskolázott diákok száma is: a szakképzés esetén 21, a technikumokban 11 százalékos növekedés figyelhető meg. 

Buday Attila, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Széchenyi István Műszaki Technikumban tartott projektnyitó rendezvényen részt vett Határ Renáta, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára, valamint Vargha Tamás miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő is, akik a fejlesztések kapcsán a minőségi oktatás fontosságát és a jól képzett szakemberek gazdaságban betöltött szerepét hangsúlyozták.

Vargha Tamás is hangsúlyozta a minőségi oktatás fontosságát Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 6,418 milliárd forint vissza nem térítendő, részben európai uniós, részben kormányzati támogatásból a Székesfehérvári Szakképzési Centrum építési beruházást, energetikai korszerűsítést és eszközbeszerzést hajt végre, aminek köszönhetően hat érintett intézményében jelentősen fejlődik a tanulási-oktatási környezetet. A projekt három város hat szakképző intézményét érinti: Székesfehérváron a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolát, a Bugát Pál Technikumot, a Széchenyi István Műszaki Technikumot és a Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot, Móron a Perczel Mór Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot, valamint Bicskén a Vajda János Technikumot. A tervek szerint valamennyi beruházás 2026 első negyedévére elkészül. 

A konkrét fejlesztésekről korábban itt és itt írtunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában