Milyen a jó szerződés?

2024.05.28. 11:30

Vásárlás után: a használt autóra is van garancia

Meghibásodott a nemrég vásárolt használt autó? A békéltető testület előtt számos használt járművel kapcsolatos vitás ügy dől el, az esetek többségében a felek egyezséget kötnek – mondta el a feol.hu-nak a Fejér vármegyei testület elnöke. Csapó Csilla hangsúlyozta: a vásárlónak és az eladónak is érdeke a jó szerződés.

S. Töttő Rita

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Sok autó adásvételével kapcsolatos panasz landol a békéltető testületek asztalán, melyek java azért kerül a fogyasztóvédőkhöz, mert az áhított járgány komoly problémák forrásává vált – nem sokkal a szerződés aláírása után, tudtuk meg Csapó Csillától, a Fejér Vármegyei Békéltető Testület elnökétől, akivel ennek apropóján beszélgettünk arról, vajon a használt autókra más jogszabályok vonatkoznak-e, mint az új autókra?

- Először is érdemes tisztázni a fogalmat, hogy mi is minősül használt autónak? Bármilyen meglepő, nem attól tekint a jog egy autót használtnak, hogy kigurultunk-e már vele az autószalon ajtaján, hanem meghatározott tulajdonságok miatt. Használtnak ugyanis az olyan autó tekinthető, amelynek a futásteljesítménye több mint 6000 kilométer és a forgalomba helyezése óta már legalább 6 hónap eltelt. Ennek akkor van egyébként különösen jelentősége, ha autót nem magánszemélytől vásároljuk, hanem valamilyen kereskedéstől, vállalkozástól, akivel, mint természetes személy fogyasztói szerződést kötöttünk – szögezte le a szakértő, hozzátéve: az új autókra minimum 3 év jótállás vagy köznapi nevén garancia vonatkozik. - Ez azt jelenti, hogy a gépjármű főalkatrészeiben jelentkező hiba javítása nem a mi pénztárcánkat fogja terhelni. Természetesen a gumi, fékbetét vagy olajcsere és hasonlók, nem tartozik a kereskedő jótállási kötelezettsége körébe, hiszen mindezen problémák valójában nem hibák, hanem a használatból, kopásból erednek. A jótállás pedig csak a hibás termékértékesítés esetén vehető igénybe.

Használt autóra a garancia – illetve a kellékszavatosság - a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján két év, amely azonban a vásárló és az eladó közötti megállapodás alapján egy évre lecsökkenthető – mutatott rá Csapó Csilla, ahogy arra is: ez alatt az egy év alatt, minden főalkatrész-hiba esetén a vállalkozásnak kell igazolnia, hogy hibátlan autót adott el a fogyasztónak.

- A jogszabály ugyanis ezen időtartam alatt felmerülő hibák esetén azt vélelmezi, hogy a járműben ez a hiba már a vásárlás időpontjában megvolt, tehát a fogyasztót megilleti a kijavítás, kicserélés, árleszállítás, vagy végső esetben a szerződéstől való elállás joga. Ezt a vélelmet kell a vállalkozásnak megdöntenie. Magánszemély eladó esetén a vevő egy éven belül jelezheti az eladónak hibát, de minden esetben a vevő köteles bizonyítani, hogy hibás terméket vásárolt – tudtuk meg a békéltető testület elnökétől, aki abban is segít az olvasóknak, mire figyeljenek vásárlásnál a vevők:

- Nem kell mindent kételkedés nélkül elhinni, ami a hirdetésekben szerepel! Ne sajnáljuk az időt és a fáradtságot, győződjünk meg minden állításról. Próbáljuk ki a megvásárolni kívánt járművet! Nagyon fontos, hogy vizsgáljuk vagy vizsgáltassuk meg hozzáértő személlyel. Ezt a kereskedő vállalkozás nem tagadhatja meg. Fontos azt is tudni, hogy azokra a hibákra, amelyek a vásárlás pillanatában már felismerhetők voltak, nincs garancia. Ezért lényeges, hogy az adásvételi szerződést is alaposan olvassuk át. Számtalan esetben találkozunk azzal, hogy bár a kereskedő nem mondta a fogyasztónak, de az adásvételi szerződésben az autó hibáit részletesen feltüntette. Ezekre a hibákra pedig nem lesz garancia, hiszen ezeket a kereskedő a vevő tudomására hozta, csak éppen a fogyasztó figyelmetlenségből az adásvételi szerződést elolvasás nélkül írta alá.

Mégis, milyen a jó szerződés? – vetődik fel hát a kérdés. - Az a jó szerződés, amely a valóságnak megfelelően és részletesen feltünteti az autó tartozékait és tulajdonságait. Figyeljünk oda, ha a szerződésben nem is jelzik, az autó korától függetlenül, a használt autókra is van garancia. Csodákat azért ne várjunk, nyilván a néhány százezer forintos használt, idős autóktól már nem tudjuk elvárni azokat a paramétereket, mint egy újtól, hiába van rá garancia. Ha bármilyen hibát észreveszünk az autón, ne várjunk, azonnal, igazolható módon jelezzük azt az eladónak! Minden megtett kilométerrel ugyanis egyre nehezebb azt bizonyítani, hogy a hiba már a vásárlás pillanatában megvolt a járműben – javasolja a szakember.

A békéltető testület előtt számos használt járművel kapcsolatos vitás ügy dől el, az esetek többségében a felek egyezséget kötnek – mutatott rá Csapó Csilla, kiemelve: azokban az ügyekben azonban, ahol részletes bizonyítási eljárást kell lefolytatni, vagy a felek nem nyitottak a megegyezésre, bizony hosszú pereskedésnek néznek elébe. Érdemes tehát odafigyelni és a költséges és hosszadalmas peres eljárást megelőzni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában