Választások

2024.06.12. 13:40

A nemzetiségek is választottak - ma számolják a megyei szavazatokat

A vasárnapi választásnak a nemzetiségek tekintetében is volt tétje: számos településen mérettették meg jelöltjeiket a kisebbségek, melyek közül kettő vármegyei önkormányzatot is alapíthat.

S. Töttő Rita

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

Fejérben tíz nemzetiség tarthatott nemzetiségi választást az önkormányzati és európai parlamenti választásokkal egy időben. Ezúttal görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, ruszin, szerb, szlovák és ukrán nemzetiségek hozhatnak létre Fejérben települési önkormányzatokat; a bolgár, román és szerb nemzetiségek tekintetében a valasztas.hu forrásai szerint nem tartottak választást. Fejérben több mint 7 ezer – egészen pontosan 7075 – lakos volt érintett a kérdésben - ennyi lakos kérte ugyanis a felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe, hogy választhasson.

A legtöbb helyi, vagyis települési nemzetiségi önkormányzatot a cigány kisebbség hozhat létre, akik ezúttal 21 településen mérettették meg jelöltjeiket. Tartottak választást Bakonycsernyén, Bicskén, Cecén, Dunaújvárosban, Előszálláson, Ercsiben, Etyeken, Kislángon, Mányon, Mezőfalván, Mezőszentgyörgyön, Mezőszilason, Móron, Nagyvenyimen, Perkátán, Polgárdin, Ráckeresztúron, Sárbogárdon, Sárkeresztúron, Sárosdon, valamint Székesfehérváron.

Német nemzetiségi választásra tizenöt településen került sor Fejérben: Adonyban, Balinkán, Etyeken, Gánton, Isztiméren, Mányon, Mezőfalván, Móron, Pusztavámon, Rácalmáson, Száron, Székesfehérváron, Újbarokon, Vértesacsán és Vértesbogláron.

A horvát nemzetiség számára Dunaújvárosban, Ercsiben és Székesfehérváron tartottak települési nemzetiségi választást, a többi nemzetiség számára egy vagy kettő helység – jellemzően Székesfehérvár és/vagy Dunaújváros – biztosított választást, de például a görögök Beloianniszban, a szlovákok Bakonycsernyén is.

A nemzetiségek Magyarországon három – országos, vármegyei és települési szinten – tarthattak választást. Fejérben a roma és a német nemzetiség számára tartottak vármegyei választást: a németek a Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület (Verband der Deutschen Selbstverwaltungen) színeiben, a cigányság jelöltjei pedig a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) égisze alatt indultak.

Az eredményeket vármegyei szinten a területi választási bizottság, helyi szinteken pedig a helyi választási bizottságok kezelik. Épp jelenleg, június 12-én veszik át a bizottságok a megyei és országos szintű szavazólapokat, melyeket Fejérben a Területi Választási Bizottság tagjai ma délután számolnak meg. Ennek jegyzőkönyvét az Országos Választási Bizottsághoz juttatják el, ahol összesítik az adatokat és állítják ki az országos nemzetiségi önkormányzatok listáit. Amelyből Magyarországon tizenhárom lesz – a fent már említett nemzetiségek részvételével. A valasztas.hu-n látható helyi – azaz települési – szintű eredmények már viszonylag biztosra vehetők: a vasárnapi választásokat követően az eredményhatározatok ugyanis vélhetően hétfőn már mindenhol megszülettek, jogerőre azonban csak ezt követően három nappal emelkednek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában