Népzenei hangzás

2024.06.24. 19:54

Délszláv táncház és dallamok a belvárosban

Délszláv táncházat tartottak hétfőn a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház udvarán.

Gombor Lili

A délszláv témájú táncházban a tököli Kolo együttes zenélt.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Délszláv dallamok csendültek fel hétfőn késő délután a belvárosban. Táncházat tartott a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, melynek udvarán többen is összegyűltek, hogy megismerkedjenek a délszláv táncokkal és zenével. A zenés mulatságon, ahol ének- és tánctanítás is várta az érdeklődőket, a tököli Kolo együttes zenélt.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A KOLO együttes elsődleges célja a magyarországi délszláv népek, a horvátok, a szerbek és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. Az együttes foglalkozik az anyaországok, a volt Jugoszlávia népeinek zenéivel és más déli népek, így a bolgárok és görögök népzenéjével is. A megalakulás előtt a zenészek többsége évekig együtt játszott idős népzenészekkel, amely tapasztalatokból a mai napig táplálkozik a zenekar. A kezdettől aktív és állandó résztvevője a hazai táncházmozgalomnak, több mint 25 éve állandó budapesti és vidéki klubjaiban heti, illetve havi rendszerességgel, széles körben terjeszti a délszláv népek népi kultúráját. Turnék keretében többször bejárta Magyarországot, külföldi útjai során pedig Európa számos országában, valamint az afrikai, amerikai és ázsiai kontinens több országában öregbítette a délszláv népzene jó hírét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában