Évszázados jubileumi alkalomra készülnek

2024.06.12. 11:30

Emlékhelyet avatnak Vajta híres tanítójának, Vitéz Rács Mihálynak

Vitéz Rács Mihályra emlékeznek tisztelői, tanítványai és családja szombaton Vajtán.

Bokányi Zsolt

A készülő dombormű

Fotó: Rács László

Az emlékhely felavatásának időpontja különösen fontos a település számára, hiszen június 15-én, szombaton délelőtt tíz órától emlékeznek meg Rács Mihály kántor és tanító vitézzé avatásának és vajtai munkássága kezdetének is a 100. évfordulójáról. Rács László, a vitéz tanító fia mesélt a kezdeményezésről. 

– Múlt év szeptember 30-án, Vajtán tartottunk egy emlékező szentmisét szüleim születésének 125., házasságkötésüknek pedig a 100. évfordulója alkalmából. Az ezen a misén elhangzott beszédemben tettem említést arról, hogy édesapám talán megérdemelne egy emléktáblát, közel fél évszázados vajtai munkássága érdemei elismeréseként. Erre rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, volt tanítványaitól, tisztelőitől, és a kiterjedt rokonságtól. Ezen felbuzdulva levélben megkerestem Vajta polgármesterét, aki hamarosan válaszolt, hogy a vajtai önkormányzat vállalja az emléktábla állítását. Mivel emléktábla elhelyezésére különböző okok miatt sehol nem volt lehetőség, így jött a következő gondolat, hogy akkor építsünk egyet valahol, az ő volt életterében, egy téglából készült posztamenst, melyre elhelyezhető az emléktábla. Így jelöltük ki a helyet a templomkertben, amely a volt iskola, a volt tanítói lakás, valamint a templom közelében, azok háromszögében van. Mivel az önkormányzat szűkös anyagi lehetőségei miatt ennek az emlékhelynek a kialakítási költségeit már nem tudta teljes mértékben felvállalni, ezért felhívást tettem közzé a volt tanítványai, tisztelői és a kiterjedt nagy rokonság körében, hogy adományaikkal támogassák az emlékhely megvalósítását. Így gyűlt össze rövid idő alatt a szükséges összeg a még élő volt tanítványaitól, tisztelőitől, Vajta önkormányzatától, a rokonságtól és a Vitézi Rendtől! 

Vitéz Rács Mihály Hercegfalván született 1898-ban. Középiskoláit Újpesten, a tanítóképzőt Baján végezte 1916-ban. A világháború alatt katonai szolgálatot teljesített, mint önkéntes az olasz harcszíntéren 26 hónapot töltött. Kitüntetései: nagy, kis ezüst és bronz vitézségi érmek, Károly-csapatkereszt, sebesülési érem. 1918-ban szerelt le mint tartalékos hadnagy. Az ellenség előtt tanúsított kiváló vitéz magatartásáért a kormányzó vitézzé avatta. Mint tanító 3 évig Hercegfalván, majd 3 évig Tolnán működött, 1925-ben pedig Vajtára választották meg kántor-tanítónak. A kommunisták mint ellenforradalmárt elfogták, börtönbe vetették és csak a kommunizmus bukása után szabadult ki. A község képviselő-testületének tagja, az iskolaszék jegyzője volt. Igen sokat fáradozott a levente intézmény fejlesztése érdekében és a főoktatói tisztet fáradhatatlanul látta el – derül ki az mtda.hu honlapjáról.

 

Vitéz Rács Mihály.  Június 15-én szombaton délelőtt tíz órától lesz vitézzé avatásának valamint vajtai munkássága kezdetének is 100. évfordulója
Fotó: Rács László

Az emlékművet leleplezik az alkotók, Tövisháti Béla szobrászművész, az unoka Rács Róbert keramikus, népi iparművész. Az emléktábla anyaga pirogránit, melyet ők ketten készítettek és ajánlották föl az emlékműhöz! 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában