Esőkert a belvárosban

2024.06.05. 15:41

Ennyit változott a Török udvar április óta Székesfehérváron (fotók)

Korábban már többször foglalkoztunk Székesfehérvár első, a Török udvarba megálmodott esőkertjével.

Fotó: Kovács Patrik

A Grundfos támogatásával létrejött kezdeményezést az udvarban található elhanyagolt füves területen valósították meg, melynek terepét április 3-án készítették elő a városgondnokság munkatársai, az ültetés pedig április 11-én kezdődött. Most visszamentünk megvizsgálni, mennyi minden változott és hogyan ragyogják be a Török udvart az áprilisban elültetett virágok.

Fotó: Kovács Patrik

A kavicskertet szépen-lassan, várhatóan nyár végére teljesen beterítő újdonsült virágtenger szépséges összhangot teremt a mellette található 16. századi török fürdő maradványaival. Megtalálható a virágok között méhbalzsam, harangvirág, kékgyökér vagy akár szellőrózsa is. A virágok egyre inkább szabadjára engedik magukat, köszönhetően a számukra kellemes időnek és a sok esővíznek. A rovarok sem restek, sokuk ezekben a pillanatokban is bőszen porozza a virágokat. 

Ennek a kezdeményezésnek hála, nemcsak egy környezetünknek kedvező kavicskertbe ágyazott esőkertet kapott a város, hanem egy újabb potenciális desztinációt, amit az ide látogató turisták is megcsodálhatnak. A városban tartózkodók is sokat látogatnak ide, ottlétem alatt konstatáltam, hogy többen is megálltak gyönyörködni a kertben, képeket is készítettek, páran közelről meg is vizsgálták a növényeket. 

A városgondnokság közösségi oldalán azt írta, közel 40 féle évelő növényt, mintegy 1125 tőt ültettek el áprilisban. A terület kialakításának eredményeként a szomszédos épület esővize a virágokon landol, így kapta az esőkert elnevezést. Az esőkertbe az elmúlt napokban közel 5 köbméternyi víz folyt a heves esőzéseknek köszönhetően. A képek tanúbizonyságot adnak, mekkora fejlődés ment végbe az elmúlt majdnem két hónapban.

Fotó: Kovács Patrik

Összességében elmondható, hogy a Török udvar esőkertje egy remek kezdeményezés, amely tovább szépíti szeretett otthonunkat és gyarapítja Székesfehérvár egyébként sem kevés meglátogatandó látványosságait, továbbá visszajelzést ad, hogy hasonló kezdeményezésekre mindig vevő lesz a város és annak lakói.

Szerző: Kovács Patrik

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában