Előadás

2024.06.13. 20:55

Érvelési hibák nyomában

Az érvelési hibákról volt szó a Királykúti Társalgó mai előadásán, melyet Szemere Alexandra, az MCC vitaakadémia oktatási vezetője tartott teltház előtt.

Gombor Lili

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Amikor vitatkozunk, nem teszünk mást, mint érveket ütköztetünk. A győzelem pedig – a közhiedelemmel ellentétben – nem a hangerőn, hanem az érvelésen áll vagy bukik. A helyes érvelést pedig a logika és az erős érvek adják. Persze szerepet játszanak az érzelmek is, így a hétköznapi életben ritkán beszélhetünk racionális vitáról. Ezekkel az alapvetésekkel kezdte előadását Szemere Alexandra, az MCC vitaakadémia oktatási vezetője csütörtök este a Királykút Emlékházban. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az előadáson először ismertette azokat a zsákutcákat, melyekbe akkor futunk, ha érzelmi alapon igyekszünk érvelni. A bevezetőt követően a racionális vita került terítékre, az előadás központjában a leggyakoribb érvelési hibákkal, melyeket egy-egy rövid ismert filmrészlet vonatkozó jelentével illusztrált az előadó. Szó esett a csúsztatásról, a körbenforgásról, a szalmabábérvelésről, az árnyékbokszolásról mint érvelési hibákról, s ezeket hétköznapi példák segítségével igyekezett megértetni a közönséggel a szakember. 

A Királykúti Társalgó soron következő előadása 2024. június 20-án, csütörtökön 18:00 órakor a mikroműanyag-szennyezésről szól majd.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában