Kerek évforduló

2024.06.27. 17:30

Harmincadik születésnapját ünnepelte a Fehérvári Polgárok Egyesülete (galéria)

Megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelte csütörtökön a Fehérvári Polgárok Egyesülete a Hiemer-házban. Az ünnepi eseményen részt vett Cser-Palkovics András polgármester is, aki meglepetéssel is kedveskedett a kerek évfordulót ünneplő civil szervezetnek.

Gombor Lili

Cser-Palkovics András emléklapot nyújtott át a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnökének, Palkovics Lajosnak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Harminc évvel ezelőtt néhány lelkes, elkötelezett polgár összeült, hogy létrehozzanak egy egyesületet, amely segíthet belvárosi bérleményük kedvező megvásárlásában. Később az egyesület kulturális, társadalmi és hagyományőrző programokkal egy igazi nagy családdá kovácsolta az egyesületi tagokat és Székesfehérvár lakóit. Az alapítók álma az volt, hogy egy olyan közösséget építsenek, amely együtt dolgozik, amelynek tagjai támogatják egymást és még jól is érzik magukat. Ez olyannyira jól sikerült, hogy ma, június 27-én, csütörtök délután a Fehérvári Polgárok Egyesülete fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelhette meg, melyre a jeles naphoz méltóan a Hiemer-ház impozáns épületének báltermében került sor.

Az egyesületi tagok régi, kedves, jó ismerősökként, sőt barátokként köszöntötték egymást a születésnapi rendezvényen, amelyet Palkovics Lajos egyesületi elnök nyitott meg köszöntő beszédével. – Az elmúlt harminc év alatt rengeteg programot szerveztünk, bonyolítottunk le, s minden egyes tagunk hozzájárult ahhoz, hogy ma itt lehessünk és büszkén tekinthessünk eddig elért eredményeinkre. Szívből köszönöm nekik és a családomnak az eddig kitartó munkát és türelmet – fogalmazott a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke.

A szót Cser-Palkovics András polgármesternek adták át, aki szeretettel köszöntötte az egyesületet, és gratulált a kerek évfordulóhoz, valamint megköszönte az egyesület aktív részvételét a város életében. Mint mondta, a civil szervezetek azért fontosak, mert ők a társadalom egészét tudják megszólítani és tagjaik közt is nagyon sokféle embert tudnak elérni. – Mai rohanó világunkban néha elfeledkezünk a hagyományainkról, és arról is, hogy egy-egy hagyomány miért fontos. Márpedig ha nem ápoljuk a hagyományainkat, akkor előbb vagy utóbb azt vesszük majd észre, hogy nincsenek kötődéseink, amelyeken keresztül a közös pontokat meg tudnánk találni. Külön köszönöm az egyesületnek, hogy több olyan székesfehérvári hagyomány is van, amelyet ez a civil közösség tűzött a zászlajára, és évről évre visszatérően visz tovább, s ennek keretében új hagyományokat is létrehozott – fogalmazott a polgármester.

Ezt követően Cser-Palkovics András emléklapot adott át Palkovics Lajos egyesületi elnöknek, aki pedig emlékplakettel köszönte meg a polgármesternek a sok éves támogatást. Az ünnepi hangulatot a Hungarikum együttes, Mudris Anett és Kremnitzky Géza műsora, valamint Borsos Dominika, a Zeneakadémia mesterszakos hallgatójának tangóharmonika-játéka emelte. Meglepetésként Drotleff Zoltán költő a jeles nap alkalmából, az egyesületnek írt versét nyújtatta át mintegy ajándékként a tagoknak. Végül egy születésnapi torta is előkerült, amely még ízesebbé varázsolta az ünnepi alkalmat. 

A Fehérvári Polgárok Egyesülete 1994-ben azzal a céllal alakult, hogy a belvárosi ingatlanok eladásával kapcsolatban segítse a bérlőket megvásárolni az ingatlanokat. Ötszáz fővel indult az egyesület, majd amikor megtörténtek a vásárlások, az egyesület kereste azokat a lehetőségeket, melyekkel részt vehet Székesfehérvár életében. Programokban kezdtek gondolkodni, azóta éves szinten huszonöt programot bonyolítanak le. A főbb programjaik február környékén a Kolbásztöltő Fesztivál, majd tavasszal a saját ötleten alapuló Tojáskút rendezvény, amikor a Liszt Ferenc utcában a Koronás kutat varázsolják át tojáskúttá, amely nagy kedvence a járókelőknek. Nyáron az egyesületi helyiségben szervezik meg a Zenei Kultúr Udvart, majd a télhez közeledve a Szent Márton Napi rendezvényük vált immáron hagyománnyá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában