Lángba borult a hegyoldal

2024.06.05. 11:36

Nem fékezték meg a lángokat a tűzoltók Csókakőn (videó)

Előbb megemlékezést tartottak a vár alatt a csókakőiek, a helyi általános iskola műsorával, majd két órával később a Cipó-hegyen gyűlt össze a falu lakossága, ahol az alkony óráiban meggyújtották az összetartozás tüzét a Csókakői Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) tagjai.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A vár alatti Nagy-Magyarország téren tartotta a megemlékezést Csókakó önkormányzata, illetve a helyi általános iskola, június 4-én, délután. A trianoni keresztnél a legtöbb helyi civil szervezet képviseltette magát, akár úgy, hogy díszőrséget vállaltak, akár úgy, hogy koszorút helyeztek el, nem feledve nem soha az 1920-as békediktátumot és annak következményeit.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Este aztán a Barkócaberkenye Néptánccsoport, a Szent Donát Borrend és a Csókakő ÖTE a Cipó-hegyen várta azokat, akik szerettek volna közösen emlékezni és főleg közösen meggyújtani az összetartozás tüzét.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A házigazda, Bognár Gábor alpolgármester rövid beszédében a béke fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy tartsuk szorosan egymás kezét a határon túli magyarokkal.

Nemcsak a hatalmas máglyában és a lelkekben csaptak magasra a lángok, hanem a hegytetőre felvitt kemencében is, amelyben 250 Celsius fokon sültek a kakaós kelt tészták. A napot a Csókakő ÖTE zárta a hegyen, hiszen ők maradtak ott tűzőrségben. 

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában