Bicentenárium

2024.06.24. 15:00

Személyes emlékeiket, lelki élményeiket is leírhatják a 200 éves váli templom kapcsán

Idén éppen 200 éve, hogy befejezték a váli Hétfájdalmú Szűz-templom építését. A bicentenáriumot augusztus 17-én ünneplik.

Borsányi Bea

A templomot 2020-ban újították fel

Fotó: FMH Archív ( Fehér Gábor)

A ma álló templomot Josef Franz Engel és Franz Heine építészek tervei alapján 1819-ben kezdték építeni, különálló harangtornya a középkorból származik. 1854. október 8-án az egykori váli plébános, Farkas Imre, aki akkor már székesfehérvári megyéspüspök volt, szentelte fel. A hazai klasszicizmus egyik kiemelkedő példájának számító épület a Székesfehérvári Egyházmegye egyik legnagyobb temploma, amely – az Ürményi-Dreher család hagyatékaként – komoly építészeti és kultúrtörténeti értéket képvisel. Részleges felújítására 2020-ban került sor.

A templom építésének kétszázadik évfordulójára egész napos ünnepi programokkal készül a katolikus plébánia a helyi önkormányzattal és civil szervezetekkel karöltve. Az ünnepséget augusztus 17-én tartják. Ahogy azt Bechtold Tamás, Vál újraválasztott polgármestere kérdésünkre elmondta, a nap reggel a családok szentségimádásával indul, akik óránként váltják egymást a 16 órakor kezdődő ünnepi szentmiséig. Ezt követően nyitják meg a Váli Faluszépítő és -védő Egyesület által rendezett templomtörténeti kiállítást, melyen többek között a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltárból származó anyagokat is meg lehet majd tekinteni. 

A Váli Katolikus Plébánia felhívást tett közzé a napokban, arra kérve a váliakat, osszák meg személyes emlékeiket, lelki élményeiket: Miért fontos nekem a templom? címmel, legfeljebb egy oldalas terjedelemben, szövegszerkesztővel készített írásokat várnak, melyet a plébániának privát üzenetben a közösségi oldalon keresztül lehet elküldeni! 

A tervezett ünnepi programok sora komolyzenei koncerttel zárul majd, melyen fellép a Magyar Vöröskereszt énekkara, melynek váli tagja is van. Őket Bácsy Schwarz Zoltán, hegedűművész követi, akinek a nagynénje korábban a községben volt énektanár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában