20. Tűzzel-Vassal Fesztivál

2024.06.22. 11:54

Tűzben edzett vasművészet: fesztivál a kések rajongóinak (galéria)

Tenyérbe simuló markolatokkal, míves rajzolatú pengékkel, kézműves bicskákkal vette kezdetét szombaton a jubileumi, 20. Tűzzel-Vassal Fesztivál Székesfehérváron. A programok a palotavárosi skanzenben várják a látogatókat egész nap.

S. Töttő Rita

A programok a palotavárosi skanzenben várják a látogatókat egész nap

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke és Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjével, valamint az I. András Lovagrend ágyújával vette kezdetét június 22-én, szombaton a jubileumi, 20. Tűzzel-Vassal Fesztivál Székesfehérváron. A reggel 9 órás kezdéskor már lépni alig lehetett a palotavárosi skanzen kis macskaköves utcáján, olyan sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre, melyre ezúttal is az ország minden tájáról érkeztek kiállítók. 

Csodás rajzolatú pengék, márványos markolatok, míves munkák sorakoznak az asztalokon, melyek - és ezt aligha kell elmagyarázni a rajongó tömegeknek - sokkal többet jelentenek egy-egy csinos kis bicskánál, éles késnél, tenyérbe simuló tőrnél. Mert ahogy erre a fesztivál neve is utal, minden, ami tűzzel s vassal készül, minden, ami évezredek óta kíséri az embert s tette azzá, ami - benne van ezekben a tárgyakban. A leleményesség, a férfierő, a kemény munka, a kreativitás s a művészet legszebb mai példái ezek, melyekre méltán büszkék készítőik. Sok ilyen látható ma ezen a fesztiválon, melyet egyetlen évben kellett csak elhalasztani az elmúlt évtizedekben, a Covid idején. Így a 20. jubileumot most ünnepelhetik, 2024-ben - árulta el köszöntőjében Szenczi Jánosné. A programok kapcsán pedig elmondta:

-   A szerb ortodox templom udvarában a látogatók megtalálhatják például a Magyarországi Kovácsmíves Céhet, melynek kovácsai egész nap bemutatókat tartanak. Délután amatőröknek, profiknak egyaránt szóló vashúzó versenyt rendeznek, melynek lényege, hogy adott idő alatt ki tudja jobban megnyújtani a vasat. A 20. évforduló alkalmából Fém a fémmel címmel pályázatot is kiírtunk, melynek munkáit lezsűriztük. Az ebből látható kiállítás a Rác utca 13. szám alatt tekinthető meg. 

A család minden tagja megtalálhatja itt a szórakozását, a kicsiktől a nagyokig - tette hozzá a szervező. Cser-Palkovics András kiemelte: 88 kiállítóval találkozhatnak a rendezvényre érkezők. A Fehérvári Kézművesek Egyesületének kapujára ezután felszögelték a jubileumot jelölő táblát, majd kezdetét vehette a fesztivál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában