Frissen Fejérből

2024.06.16. 11:00

Ukrán menekültek látogathatják meg a székesfehérvári múzeumokat a Múzeumok Éjszakáján gyűjtött adományokból

Az elmúlt két év Múzeumok Éjszakája fehérvári rendezvényein befolyt támogatásokból szerveztek székesfehérvári látogatást Magyarországon élő ukrajnai menekülteknek. Szombaton délelőtt közel százan érkeztek a Püspöki Palota elé, ahol Spányi Antal megyés püspök és Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Gombor Lili

Magyarországon élő ukrajnai menekülteknek szerveztek múzeumlátogatást

Fotó: Fehér Gábor / FMH

"Magyarországon egyedülálló a székesfehérvári Múzeumok Éjszakáját szervező intézmények összefogása, ugyanis tizenöt éve minden évben saját bevételük helyett egy közösen meghatározott jótékonysági célért gyűjtenek a népszerű rendezvénysorozaton. 2022-ben és 2023-ban ukrán menekültek múzeumlátogatásának támogatásért fogtak össze a székesfehérvári kulturális szervezetek"– írta meg az ÖKK.

A közlemény kitér arra is, hogy 2024 nyarán a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica segítségével több alkalommal is szerveznek Magyarországon élő és Ukrajnából hazánkba érkező csoportoknak múzeumlátogatást. Az első látogatók, mintegy száz fő június 15-én érkezett Székesfehérvárra, őket Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte. Mint mondta, külön öröm, hogy a kulturális bevételek további kulturális látogatásokat generáltak, hiszen a 2022-es és 2023-as Múzeumok Éjszakájának bevételéből sikerült megvalósítani a mai - és a nyár folyamán megvalósuló többi programot.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Ennek a városnak ezeréves történelme van, amire nagyon büszkék vagyunk és örömmel mutatjuk be szépségeit a mai napon – fogalmazott Spányi Antal megyés püspök, aki köszönetet mondott az összefogó intézményeknek, az utazást szervező Karitásznak és azoknak a látogatóknak, akik a tavalyi és tavalyelőtti Múzeumok Éjszakáján való részvétellel segítették a program létrejöttét.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A látogatók délelőtt a Nemzeti Emlékhely és a Solium Regni – Az ország trónusa című kiállítást nézték meg, valamint részt vettek a 95. Ünnepi Könyvhét fehérvári eseményein a Bartók Béla téren. Délután a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot, valamint a Csók István Képtárban Az ókori Kína kincsei – A jáde császárok kora című kiállítást látogatták meg.

A tervek szerint augusztus végéig még közel kétszáz ukrán gyermek érkezik Székesfehérvárra, hogy megismerkedjen a város történelmével és gazdag múzeumi kínálatával – áll az ÖKK közleményében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában