Fejlesztés

2024.06.01. 07:00

Valóra vált álom: új egészségcentrum Etyeken! (videó, galéria!)

2023 márciusának első napjaiban tették le az alapkövét annak az új egészségügyi központnak Etyeken, amely már régóta a település nagy vágya volt. Összefogással és hittel pedig valósággá vált az álom, ugyanis pénteken délután ünnepélyesen adták át a Prelúdium Művészeti Iskola növendékeinek műsora kíséretében a teljesen új, modern, 21. századi körülményeket biztosító egészségügyi intézményt, amely az Árpád-házi Szent Erzsébet Egészségház nevet kapta.

Kecskés Zoltán

Teljesen új, modern, 21. századi körülményeket biztosító egészségügyi intézményt adtak át Etyeken.

Fotó: Fehér Gábor

– Minden egyes forint jó helyre került!  – mondta Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke az avató ünnepségen. Felidézte, hogy az összesen 704 millió forintos fejlesztéshez a település a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból 326 millió forint forrást nyert, amelyet Magyarország Kormánya 378 millió forint többlettámogatással egészített ki, hogy egy minden igényt kielégítő központ jöhessen létre. A közgyűlés elnöke kiemelte továbbá, hogy ez országosan is egyedülálló, hogy ilyen nehéz gazdasági helyzetben amit a háború okoz, ekkora segítség érkezik. A tájékoztatójából kiderült az is, hogy az átadott két épületből álló központban komplett orvosi és fogorvosi rendelő, védőnői szakszolgálat, prevenciós tér, gyermek egészségügyi ellátás kapott helyet, míg a két épület között olyan közösségi teret alakítottak ki, ahol egy gyógynövénykert és egy kis szökőkút is a helyiek és az Etyekre látogatók örömét szolgálja. 

Molnár Krisztián: Gratulálok Etyeknek a fejlesztéshez!
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve országgyűlési képviselője szintén elismerően beszélt az átadott egészségügyi intézményről és arról az áldozatos munkáról, ami mindezt lehetővé tette. Ünnepi gondolataiban a település fejlődését méltatta, amely rohamos fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Az országgyűlési képviselő rámutatott arra, hogy a jó önkormányzati működésnek köszönhetően, Etyek mára olyan biztonságot képes adni az itt élőknek, amely az élet számos területén megmutatkozik. Mindez tetten érhető a közbiztonságban, a közlekedésben, a településen elérhető szolgáltatások tekintetében, a környezetben és az egészségügyben is. Szerinte olyan hellyé vált Etyek, ahol széleskörűen biztosítottak a fiatalok felnevelkedésének körülményei.

– Kiépült a kamera és térfigyelő rendszer, járdák, utak újultak meg, kerékpárutak épültek, miközben a környezet és közterek szépültek meg, a sport- és szabadidős tevékenységek beruházásait (műfüves focipálya, kondipark, homokos röplabdapálya, konditerem a látogatóközpontban, sporttelep épületének felújítása) is kiemelve. Mindezek mellett oktatási intézmények újulhattak meg és elkészült a csodaszámba menő Csodaszarvas Bölcsőde, valamint a ma átadott Árpád-házi Szent Erzsébet Egészségház is – fűzte hozzá, majd azt a széles összefogást és hitet emelte ki, amivel minden akadály legyőzhető, aminek az eredménye az egészségház megvalósulása is.  

Zólyomi Tamás etyeki polgármester ünnepnapnak nevezte az átadót, ugyanakkor kiemelte, hogy tervek még akadnak bőven. Mint fogalmazott, ahhoz hogy ezek az álmok valóra is válhassanak a június 9-i választás történelmi jelentőséggel bír. Hangsúlyozta, fordulatra van szükség Európában, Európának  vissza kell térnie a nemzeti és keresztény gyökereihez és a békéhez. 

A köszöntőket követően Spányi Antal megyés püspök és nagytiszteletű Szentpály-Juhász Imre református lelkész mondott áldást. 

– Amikor megláttam ezt a nagyon szép épületet, öröm töltötte el a szívemet, mert jól esik ilyen jól sikerült alkotásra Isten áldását kérni. Öröm töltötte el a szívemet amikor láttam, hogy ennek az intézménynek a neve Szent Erzsébethez kapcsolódik és az ő égi oltalma alá helyezte Etyek ezt a nagyon szép és fontos intézményt. Szent Erzsébetről mindannyian tudjuk, hogy azon volt, hogy a fájdalmakat, a szomorúságot, a nyomorúságot enyhítse, felszámolja, hogy segítse mindazokat  – akár saját maga szegényítésére is –, akik arra rászorulnak. Szívből kívánom, hogy a Szent oltalma alatt találjanak itt enyhülést mindazok, akik testi fájdalmakat tapasztalnak, de ugyanakkor tapasztalják meg az etyeki polgárok azt is, hogy Szent Erzsébet közbenjárására a lelkek is gyógyulnak, a szívek is egészségessé válnak – fogalmazott excellenciás Spányi Antal megyéspüspök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában