Megvizsgálják az ominózus váli fészek környezetét

2024.07.04. 14:00

A félárva gólyák köszönik, jól vannak – reagált az E.ON!

Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy újabb gólya esett el a Fejér vármegyei Válon áramütés következtében. Megkeresésünkre időközben az áramszolgáltató sajtóosztálya is válaszolt: A nemzeti park szakembereivel együtt kivizsgálják az esetet és ha szükséges, elvégzik a beavatkozásokat.

Kecskés Zoltán

Félárván maradt gólyafiókák már jóllakva tollászkodnak a Rákóczi-Tordasi utcai fészeknél.

Fotó: Kecskés Zoltán

Nem maradtak egyedül a félárvák!

Mielőtt azonban az E.ON reagálására részletesebben rátérnénk, engedjék meg, hogy egy örömhírt is megosszunk a tragédia árnyékában. A félárván maradt fiókák jól vannak és ahogy azt Csete Gábor természetvédelmi vezető a FEOL-nak a napokban elmondta, rendszerint az egyedül maradt szülő nem hagyja magára utódait, hanem vacsoraidőben (18-20 óra között valamikor) visszatér a fészekhez és megeteti kicsinyeit. Szerencsére  ez most sem volt másként! Fotóinkon is jól látszik, ahogy az ifjú fehér tollasok jóllakva, tollászkodnak a Rákóczi-Tordasi utcai fészeknél.  Sőt, a faluban járva-kelve olyan hírek is eljutottak hozzánk, hogy a gólyafiókák már nem csak otthonukban próbálgatták szárnyaikat, de  túl vannak első repülésükön. Többen is látni vélték őket  kisebb-nagyobb távokon.

Az E.ON is sajnálja az elpusztult madarakat

Elektronikus megkeresésünkre az áramszolgáltató kifejtette, hosszú évek óta folyamatosan dolgoznak a helyzet javításán, hogy a hálózatuk minél inkább madárbarát legyen. Folyamatosan egyeztetnek a nemzeti parkokkal, kormányhivatalokkal, madárvédő egyesülettel és közösen jelölik ki az átalakítandó helyeket, feladatokat. Évente sok ezer madárvédelmi beavatkozást végeznek el, az új hálózataik már egytől-egyig madárbarátok, a régiek átalakításával  is folyamatosan haladnak, ugyanakkor az eredményeik mellett még előttük álló feladatokat is látják. Tudatos lépésekkel haladnak a természeti környezetet minél inkább kímélő megoldásokat alkalmazva és újabbakat is keresve – kezdték levelüket, amelyben együttérzésüket is kifejezték, mint fogalmaztak, „mi is nagyon sajnáljuk a madárvédelmi beavatkozásaink ellenére elpusztuló madarakat."

Ezt követően a fejlesztéseiket részletezték, melyben leírták, hogy a gólyák és más ragadozómadarak - vércsék, héják, baglyok - védelmében az idei őszi-téli szezonban is folytatták azokat a hálózatfejlesztéseket, melyek a fészkek, illetve a vadász- vagy táplálkozóhelyek környezetében lévő hálózati elemek madárbaráttá tételét szolgálják. A burkolt szigetelések, hosszú feszítőszigetelők, madárkiülők és szárnyterelők alkalmazásával az oszlopokat biztonságos kiülőpontként használhatják prédájukra lesve a ragadozómadarak. A madárbarát hálózati munkák egész évben folyamatosak. Kiemelten kezelik a nemzeti parkok, madárvédelmi szakemberek irányadó javaslatait, és támogatást nyújtanak minden olyan esetben, amikor azonnali beavatkozásra van szükség: például, ha a viharban megrongálódott egy gólyafészek vagy gólyamentéssel kapcsolatban. Kiemelik, hogy a 2023-24-es szezonban a madárvédelmet szolgáló fejlesztéseik többszáz millió forintos költséggel járnak, melyet egészében az E.ON finanszíroz. Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt a nemzeti parkok, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakembereivel közösen határozzák meg.

Biztonságos fészektartókkal várták a gólyákat!

A gólyák biztonságos költését az áramhálózati oszlopaikra telepített masszív, erős, fém fészektartókkal segítették, amely magasra emeli a gólyafészket a hálózattól, ezzel biztonságos fészkelést nyújtva a madaraknak és megelőzve a lehulló ágak által előidézett áramszüneteket. Hozzátették azt is, hogy a  viharban megsérült vagy leomlott fészkeket kollégáik lebontják, és megerősítve építik újjá. Az általuk biztosított fészektartókra a nemzeti parkok természetőrei hajlékony vesszőből font fészekalapot erősítenek, hogy vonzó legyen a fészek a madarak számára. A fészekfonat pereme amellett, hogy a tojást és a fiókát védi, nem engedi, hogy a zuzmóból, mohából belehordott bélést a szél elfújja. A gólyák előszeretettel építik akár egy méternél is magasabbra fészkeiket, melyek súlya elérheti a több mázsát. Ez veszélyt jelent a madarakra és az áramhálózatra egyaránt. A természetvédelmi szakemberek ilyenkor az E.ON segítségével fészek-kikönnyítést végeznek, hogy a madarak biztonságosabban fészkelhessenek, és az áramellátást se veszélyeztessék. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várta a gólyapárokat az E.ON dunántúli és Pest megyei áramhálózati oszlopain. Hangsúlyozták, hogy ezen tevékenységeiket kizárólag fészkelési időszakon kívül végzik.

A váli fészek távolról: a járda feletti vastagabb vezeték nem túl magasan van.
Fotó: Kecskés Zoltán

Vizsgálják a váli gólyapusztulást!

Az E.ON levelében kifejtette, hogy napokon belül egyeztetés indul a váli hálózat esetleges átalakításával kapcsolatban.

– A váli sajnálatos gólyapusztulás kapcsán elmondható, hogy a korábbi, tavaszi esetnél a gólyák összeverekedtek a fészek elfoglalása miatt és az egyik egyed nekirepült a vezetéknek, ennek következtében pusztult el. A mostani eset helyszínét az illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembere a napokban megvizsgálja és ezt követően egyeztet szakembereinkkel arról, hogy szükségesnek lát-e valamilyen madárvédelmi műszaki beavatkozást a megelőzés érdekében. A nemzeti park kérésének megfelelően fogjuk a szükséges beavatkozásokat elvégezni. Minden hasonló esetben így járunk el, a madárvédelmi szakemberek útmutatásait követve – fűzték hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában