Pápai ajándék

2024.07.03. 20:00

A jenői csontfaragó készített ajándékot Ferenc pápának

Sok Fejér megyei valószínűleg nem először hall Pongrácz Gyula bőrművesről és csontfaragóról, akinek munkái messze földön híresek. Legutóbb egészen Olaszországig vándorolt az általa készített kürt, amit Ferenc pápának vittek ajándékba.

Déri Brenda

Fotó: Szőnyi Kinga FB-oldal

De még mielőtt az elmúlt napok történéseire térnénk, mesélünk egy kicsit a jenői Pongrácz Gyuláról, aki nem csak a bőrművesség és a csontfaragás megszállottja – a szó jó értelmében – hanem épp úgy odavan a fafaragásért, a hagyományőrzésért és a lovas életmódért is. Mint elmondta, mindezek egész eddigi életét végigkísérték és hol ez, hol pedig az töltötte ki a mindennapjait, manapság leginkább a csontfaragás, de az előbbieket sem feledi, sőt! Szenvedélyesen és professzionálisan beszélt a csontok megmunkálásáról és arról, hogy egy-egy tülök mennyi lehetőséget rejt magában. Nemrég éppen egy ilyen tülökből készített kürtöt a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének felkérésére, akik nem kisebb feladatra kérték a művészt, minthogy készítsen egy kürtöt, amit olaszországi látogatásuk során ajándékul adhatnak Ferenc pápának.

Fotó: Pongrácz Gyula

Beszélgetésünkkor Gyula azt mondta: rengeteg felkérést kapott már különböző egyesületektől, formációktól, hogy készítsen díjakat, elismeréseket vagy különböző használati tárgyakat jeles alkalmakra, de ilyen nagy megtiszteltetés talán még sosem érte, hogy az általa készített kürtöt szeretnék ajándékba adni Ferenc pápának. A napokban azonban mégis ez történt és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének küldöttsége meglátogatta az egyházfőt, akinek átadták a Pongrácz Gyula készítette kürtöt, amelyet Ferencz Attila, az egyesület alelnöke szólaltatott meg. 

Fotó: Szőnyi Kinga FB-oldal

A méltán büszke momentumról egyébként Jenő polgármestere, Kerekes Ildikó értesítette a feol.hu-t, aki néhány nappal ezelőtt ezt írja közösségi oldalán: „Mondhatnám, hogy a világ kicsi és a magyarok mindenhol ott vannak, de most már azt mondom a világ nagy, de Jenő község valamely lakója ott van, ahol a legjobb dolgok történnek” – és milyen igaza van a településvezetőnek. 

Fotó: Szőnyi Kinga FB-oldal

A pápai látogatáson az egyesület küldöttsége mellett Szőnyi Kinga a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke is részt vett, aki egyben Jenő településének régi barátja is.

Fotó: Szőnyi Kinga FB-oldal

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában