Hívogató programok

2024.07.14. 07:00

Dinnye: a nyári sláger-gyümölcs ünnepe Cecén

Büszkék lehetnek a helyiek! Ételek, helyi termények, a lecsó, a paprika, de legfőképpen a dinnye lesz a középpontban az augusztus 3-i cecei közösségi rendezvényen.

Kecskés Zoltán

Néhány évvel ezelőtt, talán még a szervezők sem gondolták volna, hogy idén már a hatodik születésnapját ünnepli majd a rendezvény.

Fotó: Fehér Gábor / Archív

Ha azt mondjuk, dinnye, az esetek többségében mindenkinek Cece jut az eszébe, de szerencsére nem csak Fejérben, szeretett megyénkben, de az egész országban a mézédes nyári gyümölcsnek nincsen párja. A helyiek méltán lehetnek rá büszkék, így meg is adják a módját, egy külön napot szentelnek dinnyéjüknek.

dinnye_ünnep_Cece
Plakátrészlet, rajta a két ifjú tehetség rajzával, főszereplő a dinnye
Fotó: Önkormányzat

Dinnye napi rajzpályázat

Már maga az esemény plakátja is szemet gyönyörködtető, két ifjú tehetség keze munkáját dicséri. Történt ugyanis, hogy a cecei dinnyenap szervezői alkotásra buzdították a helyi fiatalokat, hogy rajzolják le, mi jut eszükbe a mézédes sláger-gyümölcsről. Nos, a művészpalánták megtették és a legjobban sikerült pályamunka, jobban mondva pályamunkák – mivel a zsűri nem tudott dönteni – ott díszelegnek a rendezvény hirdetővásznán. Szívecske és vitorlás formát is öltött a dinnyéjük azt szimbolizálva, hogy az év legmelegebb hónapjait nem lehet nélküle kibírni, vagy legalábbis nem érdemes!

„Legek" versenye, nagyszerű programok

A település követve hagyományait, immáron hatodik alkalommal rendezi meg az eseményt, melynek keretében számtalan fellépő és izgalmas programok gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról. Elég csak Csengeri Attila operettjére, a Gerlice Néptánc Egyesület produkciójára gondolnunk, hogy Vastag Tamást, az UFO Update-tet, vagy éppen a retro diszkót már ne is említsük. Mindemellett természetesen kézműves- és kreatív foglalkozások, csillámtetoválás, arcfestés, valamint légvár és a népi kosaras hinta szórakoztatja a gyerekeket. És mi lesz még? Arra Vajai-Kovács Viktória művelődésszervezőtől tudtuk meg a választ, aki a különlegességekbe is beavatta a FEOL-t.

dinnye_ünnep_Cece
Ki kér egy kóstolót? Szinte nincs olyan cecei, aki ne szeretné a dinnyét! 
Fotó: Fehér Gábor / Archív

– Idén sem maradhat el a „legek" versenye, hogy a nap végére kiderüljön, hogy a méltán híres cecei gyümölcsök közül melyik a legnagyobb, legédesebb, legkerekebb. Az egyik nagy újdonság az Ikarus busz, amely dinnyés díszítéssel várja utasait, és újra lesz főzőverseny is a dinnyenapon, ahol idén az a feladat, hogy az önkormányzat által minden csapat számára biztosított tojást, mint alapanyagot felhasználva készítsenek kedvükre való ételt a csapatok. A legjobbakat természetesen jutalmazzuk és ha már jutalom, akkor a tombola sem maradhat el az értékes nyereményekért. Várunk mindenkit a művelődési ház udvarára augusztus 3-án!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában