Bővítés és tisztújítás

2 órája

Magyar Autóklub: Új vezetője lett a közép-dunántúli régiónak

Az életben az egyetlen állandó a változás és ez igaz az egyesületekre is, hiszen hol szervezeti, hol személyi változások kísérik az éveket, évtizedeket. A Magyar Autóklub most több szempontból is megváltozott, és erről az új régiós vezetővel Szabó Bakos Györggyel, a közép-dunántúli régió új vezetőjével beszélgettünk.

Palocsai Jenő

Szabó Bakos György: Az autóstársadalom érdekvédelmét kiemelten célszerű kezelni, ezzel foglalkozni kell

Fotó: PJD / FMH

Ki lett a Magyar Autóklub Közép-dunántúli Regionális Szervezetének új elnöke?

Szabó-Bakos György vagyok, és alaphelyzetben építőipari igazságügyi szakmérnök a foglalkozásom. Aktív munkaviszonyaim a közigazgatási területéhez tartoztak. Székesfehérváron a városfejlesztés műszaki osztály vezetőként, majd a Fejér Megyei Önkormányzatnál főosztályvezető-helyettesként olyan területek tartoztak hozzám, mint a vagyon- és intézménygazdálkodás, vagy a beruházás. Később újra Székesfehérvár önkormányzatának dolgoztam, és ennek keretében 23 településre vonatkozó építési feladatokat irányítottam. Több mint 25 éve igazságügyi szakértői kompetenciával rendelkezem ingatlan szakterületen. Most, viszont én lehetek az új regionális vezető. Ahogy a tisztújító gyűlésen, úgy most is köszönöm a bizalmat a tagságnak és az országos vezetésnek.

Az egyik képen balról jobbra Farkas Károly leköszönő elnök,  Vargáné Laczlán Judit titkárság vezető, Milovukovics Györgyi a Magyar Autóklub főtitkára, Szabó-Bakos György új régiós elnök. 
Fotó: PJD /FMH

Hogyan került kapcsolatba az autóklubbal, és miért jó kapcsolatban lenni vele?

A Magyar Autóklubbal, mint civil szervezettel 1986 óta tart a kapcsolatom. A székesfehérvári városházán Balsay István, akkori tanácselnök-helyettes, a későbbi ikonikus polgármester, kért fel arra, hogy helyette segítsem a MAK helyi szervezetének gördülékeny működését. Akkor én elvállaltam és azóta is aktív tagja, jó ideje vezetőségi tagja is vagyok. Az elmúlt 38 év rengeteg tennivalót, és ezzel párhuzamosan számtalan eseményt, élményt hozott. A tagok közül többen is voltak olyanok, akikkel hasznos és kellemes volt az együttgondolkodás, akikkel élmény volt bármilyen közös cselekvés. Ezzel a csapattal sok, igazán magas színvonalú, színes programot élhettem meg.

Az elnök személyén kívül vannak-e, lesznek-e változások a MAK életében? Mik az új irányok, vezetői célok?

Célom az, hogy a korábbi elnök, Farkas Károly által kialakított gyakorlat és vezetési stílus megmaradjon, így a tradíciók tovább éljenek. Ugyanakkor a korábbi három vármegyés működés napjainkra négy vármegyére bővült. Így már nem csak Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megye tartozik a régiónkhoz, hanem Tolna vármegye autóklub tagjai is fordulhatnak hozzánk bizalommal. Fontosnak tartom, hogy az elnökségi ülések harmonikusan legyenek elosztva a négy vármegyében.

Milyen irányokban megy tovább a MAK az autóstársadalommal való kapcsolattartásban?

Az autóstársadalom érdekvédelmét kiemelten célszerű kezelni, ezzel foglalkozni kell. Gondolok itt a KRESZ folyamatos módosítására, de például a vadveszélyre, vagy a közlekedés tárgyi feltételeinek a korrekt biztosítására is. Átalakulóban van a személygépkocsi állomány és ezzel kapcsolatban is jelentkeznek időszerű kérdések, megoldandó feladatok, szakmai továbbképzések a Magyar Autóklubra vonatkozóan. A korábbi együttműködési megállapodásokat, melyeket különböző mérnöki kamarákkal, önkormányzatokkal kötöttünk, át kell tekintenünk és azok időszerű felülvizsgálatával bővíteni fogjuk az ismertségünket. Továbbá ápolni fogjuk a már jól működő kapcsolati rendszereket is, gondolok itt a Balesetmegelőzési Bizottsággal történő együttműködésre, a Közúti Baleseti Emlékmű koszorúzásra, vagy a már hagyományosnak mondható autószentelésekre, illetve az év végi rendőr-köszöntésekre. Utóbbit mindenképpen szeretnénk kibővíteni, legalább annyira, hogy a kisebb városokban működő kapitányságok se maradjanak ki a köszöntésből, hiszen ők is rengeteget dolgoznak. Jó példa erre Mór, hiszen a túlterhelt 81-es főút önmagában elég feladatot ad a móri rendőröknek.

Változik-e valami a tagságban, illetve a műszaki állomások vonatkozásában?

Véleményem szerint az országosan is kiemelkedő eredményeket elérő műszaki állomások a közép-dunántúli régióban vannak, és erre méltán lehetünk büszkék, ez fontos. A tagság viszont legalább ennyire fontos, ezért a fiatalítás időszerű feladat a jövőben. Ugyancsak fontosnak tartom, hogy a taglétszám folyamatos csökkenését megállítsuk. Ennek elérését vármegyei elnöki pozíció kijelölésével és helyi csoportok alakításával lehet biztosítani. Rendkívül fontosnak tartom a gazdálkodási feladatok, eredmények megismerése, segítése mellett a klub-jellegű működés erősítését is. Érezzük jól magunkat egymás társaságában! Szükségesnek tartom, hogy legyenek közös élményeink a tagsággal, mint ahogy az Audi, Mercédesz, vagy a Suzuki gyárak látogatásai során részesei lehettünk a csodának" az előző ciklusok során.

Milyen újabb közös találkozási pontra számíthatnak a tagok, az új elnökség?

A következő évben már biztosan van élményben gazdag, közös program. A májusban tartott elnökségi ülés helyszíne a Veszprém Vármegyei Dörgicse lesz, ahol országos jelentőségű, talán nemzetközileg is ismert autós-múzeum működik, melyet Kaáli Géza professzor által alapított. A jövőre 125 éves Magyar Autóklub nevében, a regionális szervezet részéről, ezzel kívánunk ünnepélyes keretet biztosítani a jubileumi év eseményei között. Már most tudjuk, hogy rengeteg feladat áll előttünk, hiszen a Magyar Autóklub Közép-dunántúli Régiós Szervezetének 2025. évi munka- és ülésterve elkészült. Már februárban ülésezünk, méghozzá Szekszárdon, ahol tájékoztató hangzik majd el a MAK tisztújításokról és lesz egy helyzetelemzés is Tolna Vármegye klubtagságáról. Beszélünk majd a Műszaki Állomás tevékenységéről, fejlesztési lehetőségekről, az autós érdekvédelem érvényesítéséről. Utóbbi esetében nagy segítség lehet az ingyenes jogi tanácsadás. PJD

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában