Svájci Gárda eskütétel

2024.07.02. 15:57

Életre szóló élményben volt részük a Polgárdi Rendőrőrs tagjainak

A 15. században felállított Svájci Gárda a római pápa testőrségét ellátó kis katonai alakulat, mely a Vatikánban állomásozik. Új tagjainak idei eskütételén magyar rendőrök is részt vettek. A polgárdi küldöttség többek között egy zámolyi kést vitt ajándékba a gárda parancsnokának.

Borsányi Bea

Pál Nobert (b) megmutatja a kést Lorenz Keusch-nak (j), a Pápai Svájci Gárda kapitányának

Forrás: Pál Norbert

Életre szóló élményben volt része a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Polgárdi Rendőrőrs tagjainak, akik részt vehettek a Svájci Gárda új tagjainak eskütételén Rómában, az apostoli paloták Szent Damázról elnevezett udvarán. – Négy-öt évvel ezelőtt gondoltam először arra, jó lenne erre az eseményre egyszer kijutni, ha pedig már Rómában vagyunk, összekötni a kellemest a hasznossal és – mivel az őrsön sok a futballrajongó – összehozni egy barátságos focimeccset, netán megnézni egy komoly olasz rangadót – kezdte Pál Norbert, rendőralezredes, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Polgárdi Rendőrőrs őrsparancsnoka. Az ötletet akkor nem sikerült megvalósítania, ezért az alezredes tavaly ismét belevágott. Az utazást nem a rendőrség finanszírozta, a jelentkezők maguk fizették a költségeket, illetve – mivel az egyébként várpalotai illetőségű parancsnok hívő katolikus – a Veszprémi Érsekségtől is kaptak támogatást. 

– A Pápai Magyar Intézet rektorának javaslatára a Szentszéki Magyar Nagykövetségtől kértem segítséget. Levelemet ők továbbították a Svájci Gárdának, akik márciusban értesítettek: várnak minket az eskütételre és utána egy kaszárnyalátogatásra is. Nagyon örültünk a lehetőségnek! Az örömbe annyi üröm vegyült, hogy futballmeccsre nem sikerült eljutnunk, pedig éppen a kint tartózkodásunk idejére esett az AS Róma – Juventus mérkőzés – mesélte tovább az alezredes. 

A polgárdi rendőrök nem érkeztek üres kézzel, kifejezetten erre az alkalomra fonatott vesszőkosarakat raktak meg jellegzetes magyar élelmiszerekkel, alapanyagokkal és borral, ami mellé odatették a vörösboros marhapörkölt receptjét is, természetesen olaszul. Az egyik legkülönlegesebb ajándék azonban egy kés volt – fa díszdobozán többek között a Magyar Rendőrség és a Polgárdi Rendőrőrs címerével –, melyet a Svájci Gárda parancsnokának vittek és amelyet egy zámolyi illetőségű, a fehérvári kapitányságon szolgáló kolléga készített.

A Svájci Gárda új tagjainak eskütétele Rómában
Forrás: Pál Norbert

– Az avatást, amin többszáz meghívott vendég, köztük egyházi és világi előkelőségek vettek részt, a szentszéki meghívónak köszönhetően előkelő helyről nézhettük végig és valóban felejthetetlen élmény volt számunkra – árulta el az alezredes.

A küldöttség tagjai a Svájci Gárda avatásán túl ott lehettek a Szent Péter téren a pápai audencián, illetve részt vettek a szokásos kedd reggeli magyar misén a Szent Péter-bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya-kápolnában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában