A vasváris diákok petíciót indítottak az igazgató maradáséért

2024.07.04. 14:48

Fehérváron értetlenül állnak az államtitkári döntés előtt

A mindenkori Vasváris Közösség megdöbbenéssel és felháborodással fogadta az államtitkári döntést, miszerint szeretett igazgatójuk, Horváth József pályázata nem nyert támogatást, miközben más pályázó nem volt – jelentette ki a FEOL-nak Horváth Bence egykori vasváris diák, akinek vezetésével online petíció is indult az igazgató maradása érdekében. A hírre Székesfehérvár polgármestere és országgyűlési képviselője is reagált.

Kecskés Zoltán

Iskolaöleléssel búcsúztaták néhány héttel ezelőtt a diákok tanáraikkal a felújítás előtt álló Vasvári Pál Gimnázium épületét

Fotó: Nagy Norbert / FMH Archív

Horváth Bence kulcsfontosságúnak nevezte azt az összefogást, amit az elmúlt néhány órában tapasztalt a fehérvári közösség részéről, mert mint fogalmazott, ha „meg akarjuk őrizni az elmúlt 15 év eredményeit és iskolánk szellemiségének továbbvitelét, akkor egy emberként kell kiállnunk szeretett igazgatónkért, akinek vezetése alatt a Vasvári a megye és a város legjobb és legnépszerűbb gimnáziumává, sok ezer jelenlegi és egykori diák számára egy közösséget alkotó második otthonná vált."

Horváth Bence rámutatott arra is, hogy ennél rosszabb időzítéssel meg sem hozhatták volna a döntést, hiszen a Vasvári Pál Gimnázium átfogó felújítás előtt áll, ami miatt az iskola közössége a következő két évben a régi Bory Jenő Általános Iskola épületébe költözik:

– Egy álom teljesül be azzal, hogy az intézmény megújulhat, de közben rengeteg a teendő. Az épület teljes felújítása miatt az iskola nyáron költözik ideiglenes helyére, majd két év múlva vissza a már felújított épületbe. A folyamatok koordinálásához pótolhatatlan szerepe lenne igazgató úrnak. Ezt a döntést már csak e körülmények miatt ennél rosszabb időzítéssel meg sem hozhatták volna. Mindezek alapján az államtitkári döntést szakmailag teljesen megalapozatlannak és elfogadhatatlannak tartjuk, és a Vasvári teljes közössége nevében kérjük vissza szeretett igazgatónkat! – fűzte hozzá.

Végül kiemelte azt is, hogy a petícióval szeretnének válaszokat kapni az államtitkár úrtól arra, hogy mi vezetett ehhez a döntéshez, hiszen ahogy Horváth Bence fogalmazott, „a pályázat elutasítása indoklás nélkül történt, miközben más pályázó nem volt, így a közösség aggódik az iskola jövője miatt."

A hírre a város polgármestere és országgyűlési képviselője is reagált. Cser-Palkovics András sajnálatát fejezte ki, aki közösségi oldalán azt írta, nehézséget fog okozni, hogy épp most indul a Vasvári gimi felújítása és bővítése, amelyben az igazgatónak is nagy szerepe lett volna. Egyúttal bízik abban, hogy mielőbb mindenki számára megnyugtató megoldás születik.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő szintén értetlenül áll a kialakult helyzet előtt. A képviselő bejegyzésében úgy véli, Horváth József igazgató úrnak kellene végig vinni a Vasvári Pál Gimnázium felújításának és bővítésének nehéz, de felemelő éveit. Szerinte ez Fehérvár érdeke és ez szolgálná az intézményt és az ott tanulókat is. Ezért pedig minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy ez így is legyen.

A döntés okairól és a jövőbeni igazgató személyével kapcsolatosan megkerestük az illetékes minisztériumot is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában