Arcanum

2024.07.04. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Szabó Hajnalka

„Irodalomóra" a táborban 

„Egy hónapja alakult újjá a Fejér megyei Művelődési Központ „Sikiék” popsong együttese. Az új együttes bemutatkozása akkor a Könnyűfémmű klubjában volt és azóta többször hallattak magukról. A jelek szerint sikerrel, mert a KISZ Központi Bizottságának művészeti csoportja az EX ANTIQUIS és a TOLCSVAY együttessel együtt meghívta őket, hogy a nyáron tartsanak előadásokat a KISZ építőtáboraiban. A háromtagú együttes mai költők, Veress Miklós, Gyurkovics Tibor, Ladányi Mihály verseinek megzenésített változatával állt a fiatalok elé — legutóbb az elmúlt napokban. Hogyan fogadták a fiatalok az ily módon előadott magyar irodalmat? — Nem vártuk mi sem, hogy a dalok többségét ekkora tetszéssel fogadják, nagyon sokat újra kellett játszani a közönségnek. Azt hiszem sikert mutat az is, hogy már eddig tizennyolc meghívást kaptunk, többnyire fővárosi főiskoláktól, kluboktól az őszre.” — olvasható a Hírlap hasábjain 1974 júliusában.

 

VB a Velencei-tavon

„Javában folynak a Velencei-tavon augusztus 4-én kezdődő cadet ifjúsági vitorlázó világbajnokság előkészületei. Argentína, Ausztrália, Nagy-Britannia, Spanyolország Belgium, Hollandia, Ausztria, Lengyelország és Csehszlovákia nevezése máris befutott, ám a rugalmas rendezők akár az utolsó pillanatban is elfogadnak újabb jelentkezéseket. A szervező bizottság mintegy 15 nemzet versenyzőinek részvételére számít. Országonként öt-öt hajó indulhat, tehát augusztusban nap mint nap csinos kis flotta fut majd ki Agárdról az egymást követő futamokra. A rendező ország tíz hajót indíthat, s jó néhány velencei egység reménykedhet a világbajnokságon való részvételben. A figyelmes rendezőség a közönségre is gondolt, a versenyt közvetlen közelről, a Touring szálló melletti kikötőből induló nézőhajókról lehet majd figyelemmel kísérni.” – írtuk 40 évvel ezelőtt.

 

Rendőri intézkedések a megyében 

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint 30 évvel ezelőtt 24 óra alatt több betöréses lopás, illetve garázdaság ellen is kezdeményeztek eljárást a megyében. „Székesfehérváron a Balatoni úti videotékából elvitték a pb palackot és kozmetikai cikkeket, a kár 25 ezer forint. A Börgöndi laktanya kantinjába hamis kulccsal hatoltak be hívatlan látogatók, akik dohányt és édességet loptak 46 ezer forint értékben. A Seregélyes út 66. előtt álló Fordnak mind a négy gumiját kiszúrták, a kár 12 ezer forint. Szabadbattyánban három hétvégi házat törtek fel, ahonnan 32 ezer forint értékben tulajdonítottak el szerszámokat és edényeket. Pákozdon, a Szúnyog-szigeten a parkolóban álló Barkasból három darab fényképezőgépet és ruhaneműket loptak el, a kár 77 ezer forint. Pusztaszabolcson az Iskola utcában a Salina Kft. raktárait törték fel ismeretlenek, ahonnan édességet, ételféléket, tisztítószereket vittek el 20 ezer forint értékben. A nagylóki általános iskolát 60 ezer forintos kár érte. Egy tévével és egy videó lejátszóval lett szegényebb a diákság.” 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában