Arcanum

2 órája

Fejér évfordulós emlékei

Horváth-Buthy Lilla

Ember a betonon

„Agárd felöl érkezünk a harmadik vágányra. Este hét óra múlt néhány perccel. Strandolásba belefáradt, kissé kábult tömeget cipel a flaszter az aluljáró irányába. A peron betonján, közvetlenül az aluljáró zöld vaskorlátja mellett, elnyűtt sötétszürke öltönyös test hever. A tömeg, látszólag jó szándékú és döntésképes egyének alkalmi társulása, mint holmi oda nem illő dolgot szemrevételezi az emberi tárgyat, az érkezés idilljét megzavaró körülményt. Az alkoholizmus kiterített corpus delictijét, aki lehet, hogy„csak” szívbeteg. A csavargó, aki talán nem is az, ám ebben a testhelyzetben felettébb alkalmas rá, hogy annak ítéltessék. A tömeg nem tétovázik, csak odapillant és megállapít. Elhangzik egy-egy epés vélemény. Inkább kíváncsiságom,mintsem a segítőkészség állít meg. Tétovázom. „Haladjunk,kérem, haladjunk” – csattan mögöttem. A tömeg már döntött. Haladunk.” – olvasható a hírlap 1984-es lapszámában a fenti jegyzet.

Nem kell félni

„A természetes vizek minősége az utóbbi években gyakran változott, s a közelmúltban is a Duna szennyezettségéről szóló hírek láttak napvilágot. Ezért a fürdőzők fenntartásokkal keresik fel a strandokat, sokan félnek a fertőzésektől. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a kánikulában fokozottan ellenőrzi a vízminőséget. A Fejér megyeiintézet tájékoztatása szerint természetes vizeinkben nincsen bakteriális szennyeződés, a paraméterek minden szempontból megfelelőek. A Velencei-tó kiválóan alkalmas fürdésre, s a Balatonban sem a szennyezettség, hanem az oxigénhiány miatt pusztulnak a halak. A dunaújvárosi tisztiorvosi szolgálat a közelmúltban többször vizsgálta a Duna vizét a szabadstrandnál, amely szintén bátran látogatható. Csakúgy, mint a megye több uszodája, amelyek – a folyamatosan cserélődő víz miatt – megfelelnek a higiéniai követelményeknek.” – írta a lap 10 évvel később.

Lesz tűzijáték?

„Ha a jelenlegi ütemben folytatódik a szponzorok jelentkezése, akkor augusztus 20-án az idén is meg lehet majd rendezni az ünnep fő látványosságának számító hagyományos esti tűzijátékot. Erről Erdélyi Lajos, a HM szóvivője pénteken tájékoztatta az MTI-t. Hozzátette: a tűzijáték költségei több 10 millió forintra rúgnak, az összeget azonban a költségvetés nem biztosította a honvédelmi tárca számára – olvasható ugyanezen számban.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában