Évforduló

2 órája

Fotókiállítással vette kezdetét az idei Szabolcs Napok (galéria)

Fotókiállítással vette kezdetét csütörtökön az idei évi Szabolcs Napok. A pusztaszabolcsi I. világháborús emlékmű felállításának 100. évfordulója adta az apropót.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány szervezte fotókiállítással vette kezdetét július 25-én, csütörtökön délután az idei évi Szabolcs Napok rendezvénysorozata. A Hagyományok háza adott otthont a tárlat megnyitójának, ahol Czöndör Mihályné, az Alapítvány alapítója, valamint Bartókné Piller Magdolna kuratóriumi elnöke a feol.hu-nak elmondta: 1924-ben avatták a Hősök szobrát az első világháborúban meghalt pusztaszabolcsi katonák emlékére, idén tehát 100 éves az emlékszobor. 
- A Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány számára éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy a szoborra való emlékezéssel továbbvigyük azon események emlékét, amelyek itt történtek 100 éve. Abban az időben bevonultak az emberek katonának, akiknek a leszármazottai ma is köztünk vannak - árulta el az alapító. 

Kordokumentumok, újságok, fotográfiák mesélnek a pusztaszabolcsi múltról a kiállításon, melyen a közönség találkozhat például a Légrády fivéreknek készült fényképalbummal, az Athenaeum nyomda történeteivel, valamint  az évek során gyűjtött helyi fényképekkel. A megnyitón megemlékeztek Pásztor János szobrászról, az emlékmű készítőjéről,  valamint a hősi halált halt pusztaszabolcsiakról is, akiknek a neve fennmaradt az évszázad folyamán. Az emlékművet még délelőtt megkoszorúzták,  illetve verseket is vittek a helyszínre, a kiállítás megnyitóját követően pedig egyénileg vihettek mécseseket, verseket az érdeklődők az emlékműhöz.
A Szabolcs Napok pénteken koncertekkel folytatódik és utcabállal zárul, szombaton pedig fogatos találkozó lesz a műfüves pályán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában