Fejlesztések várhatóak!

2 órája

Lép az E.ON a gólyák védelmében (videó!)

Már többször okozott problémát idén a megyénkben, hogy a gólyákat halálos áramütés érte. Az elmúlt hetekben kiemelten foglalkoztunk a váli esettel, de sajnos Száron és Mezőfalván is áramütés következtében pusztultak el a gólyák. Elektronikus megkeresésünkre az áramszolgáltató pozitív hírekkel szolgált.

Kecskés Zoltán

Madárbarát átalakításokat tervez az E.On az áramütések elkerülése miatt. A képen látható helyen, Válon is.

Fotó: Kecskés Zoltán

Mielőtt azonban az E.ON reagálására részletesebben rátérnénk, engedjék meg, hogy egy örömhírt is megosszunk a tragédiák árnyékában. A félárván maradt váli gólyafiókák jól vannak, sőt, már gyakorta látják őket a faluban repülés közben. Felvételünkön is az egyikük éppen a Rákóczi-Tordasi utcai fészekhez tartott.

Eon_gólyák_fészek_Vál
A váli gólyafiókák már bátran repülnek.
Fotó: Kecskés Zoltán

Megszületett a megoldás!

Néhány hónapon belül már két gólya is áldozatául esett a magasfeszültségnek a Fejér vármegyei Válon, éppen ezért az itt lakók is megoldást sürgettek a helyzet orvoslására, az E.ON  válaszából pedig kiderült, hogy megszületett a megoldás az érintett váli oszlop madárbarát átalakításáról.

– Szakembereink egyeztettek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál Staudinger István természetőrrel. A helyszínt közösen felmértük, és együtt terveztük meg a madárvédelmet jelentő műszaki megoldásokat. Az érintett oszlop teljes átalakításáról döntöttünk: a kapcsolóberendezést a fejszerkezet alá helyezzük, hogy a madarak csőre ne érhessen hozzá ehhez a berendezéshez. A jelenlegi rövid szigetelőket hosszabb (780 mm-es) szigetelőkre cseréljük, hogy a nagy szárnyfesztávú madarak se érintkezhessenek a vezetékekkel. A vezetékek már eleve burkoltak voltak, azokat már oszlopállításkor leburkoltuk, ez a kisebb madarak biztonsága szempontjából fontos. A munkákat, hogy ne zavarjuk meg a szárnypróbálgató kisgólyákat, majd csak a kirepülésüket, elvonulásukat követően végezzük el. A felszerelt madárvédelmi biztonsági eszközökkel az oszlop nem jelent többé veszélyt a kisebb és a nagyobb termetű madarak számára sem – olvasható a levelükben.

EON_gólyák_fészkek
Illusztráció: Az E.ON munkatársai hosszú évek óta folyamatosan dolgoznak a helyzet javításán, hogy a hálózatuk minél inkább madárbarát legyen.
Fotó: E.ON

Madárbarát átalakítások

Arra is szerettünk volna választ kapni, hogy a fentebb említett két helyszínen, Száron és Mezőfalván történt-e hasonló helyszínelés, mit tesznek az áramütés elkerülésére érdekében. Az áramszolgáltató sajtóosztálya az erre vonatkozó válaszában kifejtette,  a madárbarát hálózati munkák egész évben zajlanak, a madarak nyár végi vonulásától kora tavaszi érkezéséig ütemezetten tudják a Nemzeti Parkok által kijelölt területeken, hálózati szakaszokon beavatkozni. Kiemelten kezelik a nemzeti parkok madárvédelmi szakembereitől év közben érkező kéréseket is, és támogatást nyújtunk minden olyan helyzetben, amikor beavatkozásra van szükség: így van ez a szári és a mezőfalvai esetben is.

– Száron a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője Klébert Antal az esettel kapcsolatban már egyeztetett az E.ON tatabányai területgazdájával. A helyszíni szemle folyamatban van, legvalószínűbb, hogy madárvédelmi burkolatok kerülnek fel az érintett oszlopra, ezt a gólyák elvonulása után tudjuk elvégezni, hogy ne zavarjuk meg az idei költést. Száron a tavalyi költés sikeres volt, probléma nélkül kirepültek a kisgólyák, bízunk az idei költés sikerében is.

A mezőfalvai helyszín kapcsán Staudinger István, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetőre az E.ON dunaújvárosi szakembereivel egyeztet a történtekről, közösen döntenek a beavatkozás szükségességéről. A műszaki tartalom, az oszlop fejszerkezetében kért változtatáskérések itt még nem ismertek, néhány nap múlva tudunk róla információt adni. Mezőfalván egy tervezett hálózatfejlesztés előkészületei is zajlanak, így bármelyik megoldást választják is a szakemberek, a tervezett munkákkal együtt idén a madárbarát átalakítások is elkészülhetnek – fogalmazott az E.ON.

Végül egy videó a munkálatokról, amit még kora tavasszal készítettek Sárkeresztúron.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában