Hogyan használjuk jól?

2 órája

Hűtőszekrény kisokos a kánikulai időben

A háztartási gépek közül ezek az eszközök azok, amelyek állandóan dolgoznak! A hűtőszekrény biztonságos körülmények között tartják ételeinket.

Bokányi Zsolt

Illusztráció

Fotó: pexels.com

A kánikula idején, különösen is megtanuljuk becsülni azokat az elektromos berendezéseinket, - ilyen a hűtőszekrény - amik az életünket még inkább komfortosabbá, mondhatni igény szerint hűvössé tehetik. Az ételeink hűtése pedig egyszerűen nélkülözhetetlenül fontos, gondoljunk csak bele, mi lenne, ha hűtő nélkül kellene léteznünk, szinte el sem tudjuk képzelni, pedig volt idő, mikor nem a modern kor vívmányai mellett „kényelmesedett” el az ember, hanem egyszerűen meg kellett valahogyan oldani a hűtés feladatát. Ezzel a témával egy másik írásunkban foglalkozunk majd, de most nézzük a hűtő/fagyasztó tízparancsolatot! 

A hűtőszekrény frissen tartja a benne lévőket! 
Fotó: Illusztráció: Pexels

Régi téma, és ma már szinte mindenki tudja, hogy megéri magasabb energiaosztályú készüléket választani, hiszen ezek kevesebbet fogyasztanak, és így hosszútávon megtérül a nagyobb anyagi beruházás. De jó ha tisztában vagyunk vele, nem elég ha szuper takarékos hűtőt vásárol, a felhasználói szokásokon legalább ilyen sok múlik. Pontokba szedtük, mire érdemes figyelni a hűtő használatakor.

Ne nyitogassa feleslegesen a hűtő ajtaját!

A gépnek a beáramló meleg levegőt is le kell hűtenie, így minden nyitogatással egyre többet fogyaszt. De nem csak emiatt érdemes vigyázni: a frissen berakott ételek az ajtónyitással lassabban, vagy nem hűlnek le megfelelően, így könnyebben megromolhatnak.

Használja az energiatakarékos, ECO funkciót!

A korszerű gépeken már van ilyen beállítás. Egy gombnyomás az egész. Minden bizonnyal ez a takarékoskodás legegyszerűbb módja! 

Lehetőség szerint pakolja tele a hűtőjét és a fagyasztót is!

A legjobb, ha minél több minden van benne, mert a nagy mennyiségű hideg étel jobban tartja a hideget, és ennek köszönhetően a beáramló meleg levegő is gyorsabban lehűl.

Tartsa karban a rendszeresen!

Évente legalább egyszer olvassza le és fertőtlenítse. Az új készülékekben már van automatikus leolvasztás, így a feladat lényegesen könnyebb. Attól, hogy egy hűtő No Frostos és nincs látható jegesedés, még nem azt jelenti, hogy nem kell kitakarítania. Rendszeresen törölje át mosószeres-ecetes szivaccsal, hiszen így a baktériumoktól és a kellemetlen szagoktól is egy csapásra megszabadulhat.

Mindig a háztartásának és az igényeinek megfelelő gépet vásároljon!

Szakértők azt ajánlják, hogy többszemélyes háztartás esetén személyenként 40-50 literes, egyszemélyes háztartásban 100-140 literes térfogattal kalkuláljon. Nem árt, ha tudja, hogy a fagyasztónál 100 liter kihasználatlan felülettel egy év alatt 200 kWh energiát pazarolhat el teljesen feleslegesen. 

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt? 

  • Vigyázzon 12-15 évre választ! NE siesse el!
  • Mérje le, hogy mekkora hűtőszekrény fér el az otthonában, és ehhez mérten válasszon kapacitást.
  • Válassza ki az Önnek ideális típusú készüléket (felül vagy alul fagyasztós, egyajtós vagy 4 ajtós, esetleg side-by-side)
  • Gondoljon arra, hogy a hűtőszekrény soha sem pihen, tehát NonStop dolgozik, így fontos az energia besorolás!
  • Ismerje meg a speciális funkcióit, hogy tényleg Önre szabott készüléket választhasson!

Meleg ételt soha ne tegyen a készülékbe!

Ezzel nemcsak a hűtőtér hőmérsékletét növeli, de a készüléknek is árt. Alaposan megnöveli a fogyasztást, így a pénztárcáját is megterheli.

Alaposan gondolja át, hová rakja.

A nagy meleg csökkenti a készülék (kompresszor, kondenzátor) hatékonyságát, és az energiafogyasztást is növeli. Ne tegye ki például tűző napra, vagy tűzhely mellé. Ezen kívül a szellőzőrácsot mindig tartsa tisztán és szabadon. Ha a gép nem tudja megfelelően leadni a hőt, az 10%-kal is növeli az energiafogyasztást. Évente legalább kétszer portalanítsa a szellőzőrácsot: áramtalanítsa, majd porszívózza ki.

Ha hosszabb időre elutazik, ürítse ki, és kapcsolja ki a készüléket.

Ha ezt nem tudja megtenni, aktiválja a Vakáció üzemmódot. Tipp: az ajtó megfelelő záródását egy papírlappal is ellenőrizheti. Helyezzen egy A4-es papírlapot az ajtó és a tömítés közé. Ha kissé nehézkesen lehet kihúzni, akkor a tömítés megfelelő. Ha ellenállás nélkül, szigetelést kell cserélni!


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában