Nálunk találják a legtöbb veszélyes eszközt

2024.07.05. 11:30

Idén eddig már 144 tűzszerész bevetés volt Fejérben

Fejér vármegye évtizedek óta hagyományosan az első helyen szerepel azon a listán, amit a tűzszerészek állítanak össze egy-egy időszak eseteit összegezve. Mivel a második világháború idején a mi térségünkben cserélt gazdát a legtöbb település és nálunk harcoltak legtovább az egymással szemben álló csapatok, rengeteg tüzérségi lőszert lőttek ki, vagy hagytak maguk után a katonák. Mindenfelé: a Vértesben, a Mezőföldön, vagy éppen a Velencei-tó térségében, városokban, falvakban és mezőgazdasági területeken egyaránt.

Tihanyi Tamás

Közhely, de nagyon igaz, hogy a tűzszerész katonák számára még nem ért véget a második világháború

Fotó: Bólyi Bálint törzsőrmester

A FEOL kérésére Gajdos Milán főhadnagy, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs tisztje összegezte az idei év eseteit, kiemelve közölük három olyan bevetést, amikor Fejér vármegyébe indultak a járőrök.

Több mint tíz tonnát semmisítettek meg

„Eltelt az évből hat hónap és elmondható, hogy ezredünk tűzszerészei rengeteg feladatot hajtottak végre sikeresen ebben az időszakban. Összesen több mint 800 alkalommal végeztünk közszolgálati tűzszerész mentesítést, ezekből 150-nél is több alkalommal kellett soron kívül intézkedni. A területi elosztást tekintve – a korábbi trendeknek megfelelően – ismét Fejér vármegyéből érkezett a legtöbb bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére: 144 esetben Fejér, 124 alkalommal Pest, míg 72-szer Veszprém vármegyéhez tartozó címeken kezeltek robbanóeszközöket a katonák.”

A soron kívüli reagálást igénylő rendőrségi bejelentések száma ettől eltérő képet mutat, ilyen a fővárosban és Pest vármegyében volt a legtöbb, abban a régióban összesen 67 alkalommal intézkedtek 24 órán belül a katonák. Fejérben 13, Komárom-Esztergom vármegyében pedig 10 ilyen típusú feladatot végeztek el sürgősséggel.

Feltételezett robbanóeszközre bukkantak Dunavarsányban, egy horgásztó partján
Fotó: Fazekas Judit zászlós

„Idén eddig hozzávetőlegesen 10,8 tonna különböző típusú, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközt, illetve lőszert semmisítettek meg ezredünk tűzszerészei az állampolgárok biztonsága érdekében. Ezen műveletek során pedig több mint 210 kilogramm tömegben használtak TNT és Semtex típusú robbanóanyagot.”

A jelentésekben néhány nagyobb horderejű, érdekesebb tűzszerész művelet is szerepel az idei esztendő első feléből. Gajdos Milán főhadnagy, kommunikációs tiszt segítségével ismerhetjük meg ezeket az eseteket is.

A rendőrségi bejelentés Felsőcikolapusztáról érkezett a tűzszerészekhez, akik német eredetű lőszereket találtak a helyszínen
Fotó: Horváth András őrnagy

Lövészárkok az ásatási területen

Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök júniusban a Pest vármegyei Üllő külterületén. A feltárás során két második világháborús lövészárkot is beazonosítottak a régészek, ott szunnyadtak a bejelentett robbanótestek. Fazekas Judit zászlós, tűzszerész járőrparancsnok a helyszínre érve megállapította, hogy két szovjet RG-42-es kézigránát került elő tárolócsavarral és a hozzájuk tartozó gyújtószerkezetekkel, továbbá találtak még egy kilogrammnyi szovjet gyalogsági lőszert is.
Feltételezett robbanóeszközre bukkantak a Pest vármegyei Dunavarsányban is, egy horgásztó partján, stég építése közben az ott dolgozó munkások. A rendőrségi bejelentést követően helyszínre érkezett tűzszerész járőr parancsnoka megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 15 cm-es német repeszromboló gránát került elő kilőtt állapotban, sérült gyújtószerkezettel. A robbanóeszközt Fazekas Judit zászlós, tűzszerész járőrparancsnok irányításával a Magyar Honvédség egyik kijelölt robbantási területére szállították, majd megsemmisítették a katonák.

Feltételezett robbanóeszközre bukkantak a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton, egy autóalkatrész kereskedés hátsó udvarában, árokásás során májusban. Pásztor János főtörzsőrmester vezetésével óvatosan körbe ásták az ekkor még csak részlegesen látható robbanótestet. Azt követően a tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 15 cm-es német repesz-romboló gránát került elő sérült, működésképtelen gyújtószerkezet maradvánnyal. A robbanóeszközt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Üllő mellett, régészeti ásatás során találták meg ezt a két szovjet RG-42-es kézigránátot
Fotó: Fazekas Judit zászlós

Pest vármegyéből, Gödöllőről, a Ligeti Juliska utcából érkezett rendőrségi bejelentés az alakulat tűzszerész ügyeletére áprilisban, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak az ott dolgozók, építési munkálatok előkészítésekor. Judák István törzsőrmester, tűzszerész járőrparancsnok a helyszínen megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, szovjet gyártmányú, 35 kg tömegű repeszbomba került elő, melynek biztonságos állapotfelméréséhez a rendőrök négy közeli családi házat ürítettek ki. A tűzszerész művelet során a katonák megállapították, hogy a robbanótest gyújtószerkezete biztosított állapotú volt.

Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránáthoz riasztották az ezred tűzszerészeit a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szerencs külterületére áprilisban. Bábel Attila zászlós, tűzszerész járőrparancsnok a helyszínre érve megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, cseh gyártmányú, 10 cm-es repeszromboló gránát akadt be a kultivátor tárcsái közé. A robbanóeszköz kilőtt állapotú volt, így még gépbe szorult helyzetében távolították el élesített gyújtószerkezetét a katonák. Azt követően szabadították ki a tűzszerészek a már hatástalanított gránát testet.

Márciusban tizenhét darab tüzérségi lőszer került elő Pusztaszabolcs mellett, Felsőcikolapusztán
Fotó: Horváth András őrnagy

Összesen 250 kilogrammnyi világháborús aknagránát szunnyadt egy szántóföldön, amely a Komárom vármegyei Csép külterületén fekszik. Kiss Henrik és Pap Ferenc főtörzsőrmester vezetésével több napig folyt áprilisban a robbanótestek utáni kutatás az érintett területen, speciális fémkereső műszerek segítségével. Ennek eredményeként összesen 63 darab 82 milliméteres szovjet repesz aknavetőgránátot ástak ki a katonák.

Lövedék a templom tornyában

Sátoraljaújhely az egyetlen város, ahol templomot emeltek a bornak – azt azonban idén áprilisig senki nem gondolta, hogy a különleges épület tornyában második világháborús lövedék lapult. 1944 decemberében csapódhatott a Bortemplom tornyába az a 15 cm-es német repeszromboló gránát, amely a padló alá fúródva közel nyolc évtizedet szunnyadt, mígnem – az épület rekonstrukciós munkálatai során – ismét napvilágra került. A helyszínen Gyarmati Norbert törzsőrmester, tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanóeszköz gyújtószerkezetének működtető mechanikája letört – valószínűleg akkor, amikor a gránát a torony tetőszerkezetével ütközött. A tűzszerészek elszállították a gránátot a helyszínről, későbbi megsemmisítésre.

Most már jó kezekben ez a 82 mm-es szovjet repesz-aknavetőgránát
Fotó: Gajdos Milán főhadnagy

Somogy vármegyéből, Siófokról érkezett bejelentés ezredünk tűzszerész ügyeletére márciusban, mely szerint a Tesco áruház parkolója melletti töltés oldalában fűnyírás közben került elő egy feltételezett robbanótest. A helyszínen Kocsis Tibor zászlós, tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy 5 cm-es magyar repesz aknagránátra bukkantak az ott dolgozók. A terület további átvizsgálásakor azonban összesen 75 darab, különböző típusú második világháborús robbanótestet emeltek ki a földből a katonák. Az előtalált eszközökből azokat, amelyeket nem lehet biztonsággal nagyobb távolságra elszállítani, egy kijelölt robbantási területen semmisítették meg a tűzszerészek, a többit pedig a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Több mint másfél tonna össztömegben került elő második világháborús robbanótest a Pest vármegyei Piliscsabán, esővízgyűjtő tartály ásása közben egy családi ház hátsó kertjéből, májusban. Rendőrségi bejelentést követően a helyszínre kiérkezett tűzszerész járőr parancsnoka, Horváth Csaba alezredes megállapította, hogy két darab második világháborús eredetű, 15 cm-es magyar repeszromboló gránátot találtak a kertben. Az érintett területet fémkereső eszközök segítségével módszeresen átkutatva, összesen 34 darab szunnyadó robbanótestet emeltek ki a tűzszerészek a földből, a már említett típusból. A gránátok biztosított gyújtószerkezetekkel rendelkeztek, szállítható állapotban voltak.

A Nógrád vármegyei Erdőkürt külterületére riasztották az ezred katonáit februárban, ahol szennyvízvezeték árok ásása közben találtak egy feltételezett robbanótestet az ott dolgozó munkások. A kiérkező tűzszerész járőr parancsnoka, Kiss Henrik főtörzsőrmester megállapította, hogy a helyszínen egy második világháborús, szovjet 100 kilogrammos romboló légibomba került elő. Az eszköz orr- és fenék gyújtószerkezeteit eltávolították, majd azokat a kijelölt helyen robbantással megsemmisítették. Januárban egy szovjet és egy német 250 kilogrammos légibombát szállítottak el alakulatunk tűzszerészei a Csepeli Szabadkikötő területéről. A robbanótesteket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a katonák későbbi megsemmisítés céljából.

Mezőgazdasági területeken is gyakori az ilyen veszélyes meglepetés
Fotó: Bólyi Bálint törzsőrmester

Esőmosta gránát a kukoricásban

Végül három Fejér vármegyei eset az esztendő első hat hónapjából:

Nagyegyházán, a Bányász utcában egy családi ház közelében húzódó gyalogos úton, közterületen került elő feltételezett robbanóeszköz júniusban. Martin László zászlós, tűzszerész járőrparancsnok a helyszínre érve megállapította, hogy egy gyújtószerkezet nélküli 82 mm-es szovjet repesz aknavetőgránát található az érintett területen. A katonák elszállították és biztonságos körülmények között, egy arra kijelölt robbantási területen semmisítették meg az eszközt.

Eső mosott ki egy második világháborús robbanóeszközt Székesfehérvár és Zámoly között, egy kukoricás mellett vezető földes úton júniusban. A helyszínen Martin László zászlós, tűzszerész járőrparancsnok egy kilőtt állapotú, 105 mm-es magyar romboló gránátot azonosított, amelyet a katonák az arra kijelölt robbantási területen semmisítettek meg.

Nem kevesebb, mint 17 darab tüzérségi lőszer került elő márciusban Pusztaszabolcs mellett. A rendőrségi bejelentés Felsőcikolapusztáról érkezett, ahol 4 darab feltételezett robbanóeszközt találtak egy társasház kertjében földmunka közben. Kocsis Tibor zászlós, tűzszerész járőrparancsnok vezetésével 4 darab második világháborús 7,5 cm-es német páncéltörő lőszerre és 13 darab 7,5 cm-es német repesz lőszerre bukkantak a katonák a terület átvizsgálása során. Az eszközöket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában