Változatlan felállás

2 órája

Képviselő-testület, másfél évszázad tapasztalattal

Bakonycsernye Nagyközség önkormányzati választásán immáron harmadik alkalommal ugyanazon csapat kapott felhatalmazást a lakosoktól. A megválasztottak többsége azonban jóval azelőtt kezdte a munkát a képviselő-testület tagjaként, így összesen több mint másfél évszázadnyi tapasztalat segít jó irányban tartani a település kormányrúdját.

Palocsai Jenő

Nem lehet gond az összeszokott képviselő-testületnek ha szerszámot kell ragadni a település, illetve egy jó ügy érdekében

Forrás: önkormányzat

Lezajlottak az önkormányzati választások az országban, így Bakonycsernyén is. A nagyközség folyamatos fejlődése, a remények és a tervek szerint töretlenül halad előre, erre garancia lehet az a képviselő-testület, melyet 2024-ben harmadszor szavazott meg Csernye lakossága, változatlan felállásban. A szavazatokkal megbízott önkormányzati vezetők többsége azonban lényegesen korábban kezdte ezt a munkát.

 

Fontos visszajelzésnek számító eredmény

– Ackermann Zoltán 26 éve folyamatosan képviselő, éppúgy, ahogy Berze Attila, aki 22 éve, de Osgyán Gábor is régóta, 20 éve képviselő, kis megszakítással. Kaviczki Péter 10 éves és Szarka István 14 éves képviselői múltja szinte eltörpül Varsányi Ferenczné 26 éves szolgálata mellett. Ide, ebbe a csapatba tartozik a jegyző is. Bár nem választással, hanem kinevezéssel kerül a posztjára, de fontos megemlíteni, hogy Fidrich Tamásné is 30 éve dolgozik a hivatalban. Immár 19 éve kinevezett jegyzőként, előtte más munkakörökben állt a falu szolgálatában–mondta Turi Balázs polgármester, aki 18 éve, tehát 2006-tól szolgálja a települést. Most 1138 szavazatot kapott, ami egy fontos visszajelzés a munkáját illetően, ugyanis a rendszerváltás óta soha soha nem kapott még ekkora felhatalmazást még csernyei polgármester.

Nem csak a képviselő-testület összetétele változatlan, hanem az azon belüli szerepeké is. Turi Balázs, a polgármester kinevezését követően minden ciklusban Ackermann Zoltánt választotta a képviselő testület alpolgármesterré, a településvezető javaslatára.

A képviselők a testületi munkán, döntéseken túl igyekeznek ott lenni a község életében, az emberek között. Közösségi rendezvényeken, civil szervezetek rendezvényein, társadalmi munkákban aktivitást mutatnak. A legutóbbi példa erre, amikor néhány héttel ezelőtt a 48-49 szabadságharc hőseire tisztelgő emlékmű előtt saját kezűleg ültették el virágokat, megújítva ezzel a környezetet.

 

Nincs tartózkodás az üléseken, csak igen és nem

Turi Balázs polgármester próbálja csapatkapitányként vezetni a települést, igyekeznek mindenkire odafigyelni, folyamatos párbeszédet tartani a lakossággal. Több lakossági kezdeményezés élére álltak. Ilyenre legutóbb a bölcsődei csoportbővítéskor volt példa, amikor is szülői kezdeményezésre önerőből, saját költségvetésből alakítottak ki egy új csoportot az intézményben.

– Egy közel 3200 fős közösségről beszélünk, ahol majdnem mindenki ismeri a másikat. Egy ilyen kis közösségben rendkívül fontos, hogy igenis szó szerint mindenkinek megadjuk a tiszteletet.

Fejlesztéseket és sikeres közösség építést nem konfliktusokkal hanem tárgyalással, beszélgetésekkel lehet elérni. Azt is fontosnak tartom, hogy javaslatomra, közel két évtizede nincs a testületi üléseken tartózkodom szavazási lehetőség. Vagy igen vagy nem–hangsúlyozta a polgármester.

A gyűléseken való részvétel még nem minden. Sokat kommunikálnak informálisan is, saját csetcsoportjuk van, ahová a polgármester minimum egy alkalommal a héten hírlevelet ír az aktuális történésekről. Hosszú évek alatt töretlen bizalommal vannak egymás iránt. Viszályok híján a testületi üléseken a település javát szolgáló döntésekre fordítják az időt, így fejlődhetett folyamatosan szinte minden területen a település.

Forrás: Az önkormányzat

Ugyanaz a képviselő-testület jelszava 18 éve

–Az előttük álló öt évben fontos kihívások várnak a grémiumra. A ciklus-programot társadalmi egyeztetés fogja megelőzni, ahol ismételten várjuk a javaslatokat, de konkrét feladatok már így is adódnak. Elnyert pályázatunk van az Egészségháza és Főtér megépítésére is, amik kivitelezése néhány hónapon belül el is indul. A Dózsa György utcában megcsúszott partfal felújítására nyújtottunk be néhány nappal ezelőtt vis maior pályázatot. Emellett egy útfejlesztési pályázatot is adtunk be a Magyar Falu Program keretében, a Dózsa György út legfelső ágára vonatkozóan – mondta Turi Balázs.

Közösségi rendezvényekre továbbra is nagy hangsúlyt igyekeznek fordítani. A Csernyei Falunap fogalom lett, és nemcsak helyben, hanem a környékbeli településeken is. Már sokadik alkalommal minden évben bővülő kínálattal minden csernyei gyermek számára egész napos ingyenes vidámparki szolgáltatásokat biztosítanak, legutóbb pedig ugyancsak térítésmentes Neoton nagykoncerttel várták a nagyközönséget. Idén a 300 születésnap miatt szokatlan időpontban de óriási részvétel mellett tartották meg a falunapokat. Jövőre visszatérnek az eredeti, július végi időponthoz.

– Nagyszerű a kapcsolatunk a civil szervezetekkel, klubokkal, gyülekezetekkel, különféle felekezetekkel, de a település határain kívül állókkal is. Nyilvánvaló, hogy eredményes az együttműködés az országgyűlési képviselővel, és megyei közgyűlés vezetőjével, a kormánnyal, de legalább ilyen szoros a szomszédos településekkel is a kapcsolat, térségi együttműködések számtalan példáját erősítve. Az igazat megvallva mi 18 éve soha nem mentünk bele felelőtlen ígérgetésekbe, és a jelszó sem változott: Tegyük minden nap jobb hellyé Csernyét! – mondta Turi Balázs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában