A gond nem egyedi: sokak kapuja buszváróra nyílik

2 órája

Ki legyen az úr az autóbusz megállójában?

A pákozdi Suhogó távol esik a település központjától, arrafelé már bőven őzek is járnak. Mégis, az ott lakók talán éppen ezért, természetközelisége miatt szeretik a legjobban.

Tihanyi Tamás

Egy olyan kapubejáró a sok közül, amely nagyon közel esik az autóbusz megállójához

Fotó: FMH illusztráció

Közöttük van Gecző Anna Viktória is, aki öt évvel ezelőtt költözött a Fejér vármegyei nagyközségbe, előtte hatvanegy évig Bonyhádon élt. Először Agárdon és Gárdonyban is keresett ingatlant, de ott nem talált olyat, amely igazán tetszett volna neki, aztán végül Pákozdon meglelte az otthonát. A házat, amely egyben műterem is, hiszen Anna gyönyörű kerámiákat készít. Harmonikus életét azonban minap – ismét – visszatérő bosszúság zavarta meg.

– Ennek az ingatlannak a kapuja a Pipacsos lakópark buszmegállójának a hátsó végében található – mondta Gecző Anna. – Ezzel nekem nem is lenne gondom, azt leszámítva, hogy a szemetet nekünk kell eltakarítani az utasok után. Július 13-án körülbelül 13 óra 30-kor vendégem érkezett, mentem nyitni neki a kaput, de közben megérkezett az autóbuszjárat és a jól öltözött sofőr a nemtetszését fejezte ki: milyen dolog, hogy megállunk a kapumba? Ezek után addig nem hajtott be a buszmegállóba, amíg nem állt el a vendégem a kapumból, holott egyszerűen, minden további nélkül megtehette volna. Ez kérem milyen eljárás? Már nem az első eset, hogy a buszsofőröknek nem tetszik, hogy egyáltalán közlekedek az autómmal, ki- és beállok a saját kapumon keresztül. Sajnos nem tudom, és nem is akarom alárendelni az életemet a buszjáratok érkezésének és indulásának. Ehhez azért csak megjegyezném halkan, hogy nyugdíjas vagyok, és nem mindennap közlekedek, látogatóim sem minden nap érkeznek. A járat sofőrjétől pedig azért megkérdezném, hogy ha az ő édesanyja lakna itt, akkor is így viselkedne? Sikeresen megmutatta, ki az úr a buszmegállóban. 

Olvasónk nehezményezi, hogy nem tapasztalta a tolerancia és az udvariasság legkisebb jelét sem. Ezért arra jutott, hogy panaszával felkeresi a járatot üzemeltető vállalatot, ettől kezdve pedig minden kapu előtti mozgást kamerával rögzít, és ezután sem megy el szó nélkül a buszsofőrök okozta kellemetlenségek mellett.   

– Kíváncsian várom, lesz-e változás a sofőrök hozzáállásában, vagy gondolkodjak el esetleg légijármű használatán? Mert azzal esetleg nem zavarnám a sofőröket a megállóba való ki- és beállásban. Mert én nyitott vagyok erre is, ha a járatokat üzemeltető cég vállalja a költségeket.

Az autóbuszok vezetőit köti a szabály, nekik elvileg be kell tudniuk állni a tábla mellé. Lehetőleg késedelem nélkül, mert a szoros menetidőt tartaniuk kell, és a sofőrök nyilván nem szívesen várakoznak azokra, akik éppen beállnak a kapujukba, vagy csak olyan helyen tudnak parkolni, ahol némiképp akadályozzák a nagy utasszállító járművet. Azonban vármegye szerte nagyon sok az olyan megálló, ahol hol a lakó, hol az autóbusz akadályozza a másik felet: történetünk helyszínétől távolodva nem kell sokat keresgélni, mert Pákozd belső területén is találni ilyet. Nincs más megoldás, ilyenkor lépne életbe az, amit közlekedési morálnak szokás nevezni. Ha ez hiányzik, óhatatlanul kialakul a konfliktus, hiszen sem a buszmegállót odébb helyezni, sem elköltözni nem lehet – legalábbis ez nem elvárható.   

A közlekedési vállalat jelezte, kivizsgálja olvasónk panaszát. Ha ennek eredménye megérkezik, a történetre még visszatérünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában