Olvasónk jelezte

2 órája

Kiderült, csalásról van-e szó

Az internetes csalások virágkorukat élik, éppen ezért fogott gyanút egy olvasónk, mikor nem várt e-mailt kapott. Utánajártunk, csalásról van-e szó a levél alapján.

Gombor Lili

Nem minden esetben van szó csalásról, de legyünk körültekintőek, ha online üzenetet kapunk

Fotó: Illusztráció: Pexels

Egy olvasónk jelezte, hogy váratlan e-mailt kapott egy népszerű jegyárusító oldaltól. Bár regisztrált felhasználó, emlékei szerint az utóbb időben nem vásárolt az oldalon jegyet, éppen ezért  – és az internetes csalásokról szerzett előzetes ismeretei miatt – gyanút fogott, mikor az oldaltól egy hosszabb levelet kapott. Az üzenet szerint egyszeri, pár száz forint összegű pénz-visszatérítésre jogosult, amellyel ha élni kíván, csak egy – a levélben szereplő – linkre kell kattintania. 

Megkerestük a céget, hogy küldtek-e ilyen jellegű levelet az ügyfeleiknek, regisztrált felhasználóiknak. Válaszukban megerősítették, hogy igen, így biztosan nem csalásról van szó! 

Jobb félni, mint megijedni, mondják. Éppen ezért olvasónk jól járt el, mikor fenntartásokkal kezelte a kéretlen üzenetet. A rendőrség figyelmeztet, hogy az online térben bűncselekményeket elkövető csalók tárháza kifogyhatatlan. Felhívják a figyelmet, hogy mindig legyünk körültekintőek és egészségesen gyanakvóak! Online vásárláskor az alábbiakra kell figyelni:

  • Mindig nézzük meg a hirdető oldalát is, ellenőrizzük, hogy a korábbi árusításai során milyen értékeléseket kapott, megbízható-e! Gyanúra adhat okot, ha az eladó újonnan regisztrált, és több terméket hirdetett meg, vagy túl olcsók az árui.
  • Soha ne utaljunk  előre pénzt ismeretlennek!
  • Ha lehetőségünk van rá, válasszuk az utánvételes megoldást!
  • Lehetőleg vásárlás előtt győződjünk meg személyesen is a termék állapotáról, megfelelő működéséről!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában