Sokak összefogásával valósult meg

2024.07.02. 20:00

Lángoló gitár és nagyszabású összefogás a lovasberényi Cziráky fesztiválon

Sokak összefogásának köszönhetően rendezhették meg második alkalommal Lovasberényben a Cziráky fesztivált. A főszervező, Láda-Handa Edina mesélt a feol.hu-nak a múlt hétvégi eseményről.

S. Töttő Rita

Fotó: szervezők

Lovasberényben mindig történik valami – szögezte le Láda-Handa Edina, a helyi művelődési ház programszervezője, aki a június 28-29-i II. Cziráky fesztivál sikere után mesélt annak részleteiről. 

– Egy kis településen fesztivált szervezni nem is olyan egyszerű… Adott egy keret, amiből dolgozunk. A mai viszonylatban nem könnyű kis összegből nagy fellépőket hívni. Ezért is kerestünk támogatókat, akik mellénk és a fesztivál mellé állnak. Álmainkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen létszámmal lesznek majd a támogatói listán – mondja Edina, aki sokak segítségének köszönhetően több mint 2 és fél millió forintos büdzséből gazdálkodhatott. Így tudták meghívni a Balkán Fanatik zenekart, finanszírozni a nagyszínpad költségeit, valamint a két gyerekeknek szánt fellépők költségeinek egy részét is.

Fotó: szervezők

– A fesztivál előkészületeiben és lebonyolításában is volt segítségem – mondja Edina, kiemelve az önkormányzat dolgozóit, Südi Mihály polgármestert, szervezőtársait, továbbá Bottka Mátét és Bori Róbertet, de nem kevesebb energiát fektetett a fesztiválba Magyar Zsolt, Kiss Valentin, Pályi Levente, Szilasi Mátyás és Hollósi Dániel, akik ha arról volt szó, hogy segíteni kell, elsőként álltak be a sorba. Mellettük, a fesztivál hetében csatlakozott az önkéntes csapathoz Vauver Eszter, Fekete Szabina, Németh Bence Krisztián, Elbert Máté, Magyarné Szita Melinda, Tóth Luca, Kozma Kitti, Südi Emma, Kelemen Boglárka, Bercsényi Dániel, Kajtor Bálint, Farkas Áron és Südi Amália is. – Örökké hálás leszek a segítségért és úgy gondolom, remekül összekovácsolt minket ez a fél év – mondja a szervező, aki a fesztivál programjai közül kiemelte az emlékpad avatást.

– A Mini Club Hungary részéről Fogarasi Károly keresett meg. A lovasberényi születésű, 2023-ban elhunyt Ódor János emlékére szerettek volna emlékpadot állítani, hogy mindig emlékezhessenek a Mini Club Hungary tagjára, az egész autós társadalom szakmai tekintélyére. Körbejárva a települést, úgy gondolták, hogy a művelődési ház udvara lehet erre a legalkalmasabb hely. Én örömmel fogadtam a meglátásukat és a kezdeményezésüket, remekül tudtunk együtt munkálkodni azon, hogy a pad a legjobb helyre kerüljön és bízunk abban, hogy jó hangulatú beszélgetések helyszíne lesz, valamint minden évben itt gyűlnek majd össze a Minisek, hogy Jani bácsira emlékezzenek. Így vált tehát a péntek a fesztivál nyitó napjává. Felkértem a Róna Gyémánt Mazsorett Csoportját, akinek vezetője, Barna Anikó  készséggel igent mondott, mint mindig, majd Spindler Anna is nyitott volt arra, hogy kellően hangulatos programot tudjunk megvalósítani a művelődési ház udvarán. A Magyar Vöröskereszt biztosított véradási lehetőséget, az I. Cziráky Focikupa pedig a berényi fiatalok ötlete volt.

Fotó: szervezők

Majd pénteken este a White Magic Band nyitotta a koncertek sorát.

– Gécs Zoltán fogta össze a helyi és nem helyi vállalkozókat annak érdekében, hogy a Balkán Fanatik is a fellépők listájára kerüljön. Gulás Csanád pedig, aki Dj Tsanee-ként ismert Székesfehérváron, feltörekvő lemezlovasként volt jelen és zárta a pénteki napot.

Szombaton is számos programmal várják a látogatókat: volt utazó vidámpark, sétalovaglás, nyomozós játék, kézfiatalító kezelés és arcbőr tanácsadás, madáretető készítés és madárgyűrűzés, a Róna stand játékai, a RedRock mászófal, vásárosok és habparti is.

A szombati főzőversenyen 11 csapat indult, tudtuk meg, ahogy azt is: az első helyen a Verebi Szomszédok végeztek.

– A szombat délelőtt mindezek mellett is a gyerekeknek szólt, hiszen a Da-lolá-szó, interaktív népzenei foglalkozás és Bíró Kriszti műsora a gyerekslágereket ölelték fel. A legkisebbektől egészen az alsó tagozatos korosztályig mindenki jól érezhette magát.

Fotó: szervezők

Majd a Lovasberényi Gyermek- és Ifjúsági Színjátszó Kör előadásában láthatta a közönség az Indul a Bakterház című színdarabot. A 45 perces előadásra lelkesen készült a csoport, akik 2023 novembere óta dolgoznak együtt. Több kisebb színdarab után ez volt az első nagyszínpados előadásuk – mondja a főszervező, aki maga készítette fel a csoportot a fellépésre. 

A fesztiválon helyet kaptak feltörekvő énekesek és zenekarok is. Pénteken Spindler Anna állt közönség elé, szombaton pedig további négy fiatal banda játszhatott a nagyszínpadon: a Reményik Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda diákzenekarai, a Nefelejts és az Avaline zenekar is színpadra állhatott. A nagy fellépők sorát erősítette a Free Spirit Dance, akik jelenleg világbajnokságra készülnek. Továbbá fellépett a fesztiválon a legsokoldalúbb előadó díjat 2021-ben elnyert Csiszár István, valamint az Operett Musical Voices Társulat, Dankó Szilvi és Johnny. Az este folyamán az i-re a pontot együtt tette fel a Kerozin, a lángoló gitárt villantó ABCD, a fiatalok kedvence, Bruno X Spacc, Dj Crotter és Dj Bory Roby.

Láda-Handa Edina, mint fogalmazott, ha nem is hamarosan, tehát nem jövőre, de 2026-ban újra nagy szabású programmal készül a harmadik Cziráky Fesztiválra.

Fotó: szervezők

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában