Mit tehetünk a hőség ellen?

2024.07.12. 21:33

Légkondi nélküli hűsítő tippek a kánikulai hőségben

A kánikula mindenkit megvisel. A légkondi segíthet, de nem mindenki használja.

Bokányi Zsolt

Illusztráció

Fotó: Illusztráció: Pexels

Sokan környezetvédelmi szempontok alapján, – a klímaváltozás sajnos komoly probléma – még többen anyagi okokra hivatkozva, sokan pedig egyszerűen nem kedvelik és ezért nem használnak légkondit a legnagyobb kánikula idején sem. Nekik készítettünk egy összeállítást és gyűjtöttünk néhány ötletet a légkondi nélküli hűsöléshez! 

Légkondi helyett akár egy pohár jeges víz is segítht!
Légkondi vagy esetleg a jeges víz a jó megoldás? 
Fotó: Illusztráció: Pexels

A legenda, légkondi helyett jeges vödör és ventilátor

Városi pletyka vagy szóbeszéd talán, és bár sokan állítják, hogy ez a tuti, de mégsem tudjuk igazán, hogy mennyire működik. A házon belüli tesztek bizonytalan eredményt hoztak, viszont érdemes megemlíteni. Hozzávalók: – elmondások, szóbeszéd és a szájhagyomány szerint – egy vödör jeges víz és egy ventilátor. Elvileg az előbbit a ventilátor elé téve enyhülés érhető el, 40 fokban pedig mindent megpróbál az ember. Ha olvasóink közül esetleg valaki, valaha már próbálta, örömmel várjuk a tapasztalatokat! 

Sötét és hűvös

Talán mondani sem kell senkinek, de mégis ezzel kell, hogy kezdjük: Teljes elsötétítés! Érdemes napközben teljesen leengedni a redőnyöket, hogy a besütő Nap ne melegítse fel még jobban a lakást. Különösen igaz ez például a déli fekvésű esetleg felsőbb szinteken található lakások esetében, ahol akár egész nap is tűzhet be a Nap vagy melegítheti a tetőt, ezen keresztül a lakást. Fokozattan érdemes figyelni azokra a lakásokra, ahol az épületre óriási üvegajtók kerültek beépítésre. Hatalmas eredményt hozhat még egy külön árnyékoló/napellenző az erkély fölé, hiszen így egyrészt még kevésbé süt be a Nap, másrészt az erkély padlója és a falak is kevésbé melegszenek, ezáltal kevesebb hőt adnak át a lakásnak.

Szellőztetés, de mikor?

Fenti javaslatunk és a tippek mit sem érnek, ha a redőnyöket délben, a kánikulában engedjük csak le, hiszen akkor már elkéstünk! Még a legnagyobb hőhullámok idején is, van egy pont hajnalban, amikor vállalhatóra csökken odakint a hőmérséklet. Ilyenkor indokolt lehet erőt venni magunkon, felkelni és tartani egy óriási keresztszellőztetést. Az összes ablakot, illetve a bejárati ajtót ilyenkor ki lehet támasztani, hogy a lehető legjobban lehűljön a lakás, majd utána jöhet a redőnyleengedés. Az igazi „profik” ilyenkor beállnak a huzat közepére egy pillanatnyi felüdülésért. Annyi áldozatot persze kell hozni, hogy korán fel kell kelni, de a hiányzó alvást lehet pótolni egy gyors délutáni, vagy munka utáni szunyával a (relatív) hideg lakásban.

Elektronikai eszközök minimalizálása

Miután a lehető legjobban megpróbáltuk likvidálni a kintről érkező melegítő tényezőket, érdemes lehet a lakáson belül is szétnézni és megkeresni minden olyan eszközt, ami hőt ad le. Néhány példa: a hölgyeknek a maratoni hajszárítást nem feltétlenül a délutáni órákban érdemes megvalósítani, az uraknak pedig nem célszerű ugyanebben az idősávban videójáték rekordokat döntögetni.

És ha már semmi nem segít

Van az a pont, amikor elbukjuk a küzdelmet a beáramló meleggel szemben. Besötétítettünk, minden árnyékolót feltettünk, minden elektronikai eszközt kikapcsoltunk, de a hőmérséklet mégis tovább emelkedik. Mit lehet tenni? Ilyenkor sajnos be kell ismerni a vereséget és koncentrálni arra, hogy átvészeljük a következő hajnali szellőztetésig. Ami csodákat tud tenni: jeges borogatás a tarkóra, bokára és csuklóra, vagy egy hűtőfürdő, ahol folyamatosan csökkentjük a hőmérsékletet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában