Egy meghívó a természetbe

2024.07.07. 07:00

Megnyílt az IllaBerek Élményösvény! (galéria)

Előzetesen már hírt adtunk az IllaBerek kezdeményezésről, mely a maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődédi Ház és Könyvtár környékén kapott helyet.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint írtuk az élményösvény ötletével Kamarás Emese kereste fel az intézményt még év elején az, amelynek eredeti verziója egyébként Noszvajon a Meseút nevet viseli. Emesét a művház igazgatója, már jól ismerte, hiszen szombatonként gyermekfoglalkozásokat tart az intézményben, így nem volt kérdés, hogy a Gárdonyi is beáll a kedves kezdeményezés mögé, amelynek első alkalmát most szombaton tartották. 

A megnyitón Kamarás Emese köszöntötte a családokat, majd pedig elmesélte az IllaBerek létrejöttének történetét és célját. Mint mondta: ez voltaképpen egy meghívó a természetbe, amely a gyermekeknek, szülőknek és nagyszülőknek szól. Közös időtöltésre, kikapcsolódásra és töltekezésre invitálja a résztvevőket, akik az IllaBerek által nemcsak a természethez kerülhetnek közelebb, hanem egymáshoz is. 

Kamarás Emese mellett köszöntőt mondott a Gárdonyi Géza Művelődési Ház vezetője, Szilvási-Grund Helga is, valamint a noszvaji Meseút megálmodója, Tátrai Vanda is részt vett az első foglalkozáson, aki még az élményösvény kezdete előtt egy mondókát is megtanított a jelenlévőknek. 

Ami pedig magát az IllaBerek Élményösvényt illeti, ez voltaképpen egy hét állomásból álló út, mely során a résztvevőknek állomásról állomásra haladva ki kell nyitniuk az ott található manóházakat az előzetesen e-mailben küldött nyitókódok segítségével, majd a házikókat kinyitva nemezfigurákat és kártyákat találnak benne. Utóbbi instrukciót ad, hogy milyen feladatot kell éppen elvégezni. 

A most szombati első alkalmon annyi különbséggel indult az élményösvény, hogy a gyerekeknek kellett kitalálniuk a nyitókódokat, amelyeket a természetben vagy épp egy-egy termésben/-en rejtettek el. 

A manóházakat egyébként Szalai Csaba faesztergályos készítette, a festést és díszítést a művház dolgozói, a benne lévő nemez figurákat pedig Futterer Judit, a művház szakmai megvalósítója. 

Az élményösvény ezt követően is bármikor ingyenesen látogatható, az érdeklődőknek nincs más dolguk, mint jelezni látogatási szándékukat a művelődési háznak, akik elküldik az épp aktuális nyitókódokat és indulhat is a móka!


 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában