Az állatorvost kérdeztük az okokról és lehetőségekről

2 órája

Megtelt a sukorói Vadmadárkórház (videó)

A sukorói intézmény nem csak a megyénkben, de még azon túl is híres kiváló felszereltségéről és szakmai tudásáról. Ebben az időszakban pedig kifejezetten sok vendég érkezik Vadmadárkórházba, így nem is csoda hogy a napokban kitették a megtelt táblát. Berkényi Tamás állatorvost, a az intézmény megalapítóját és vezetőjét kérdeztük az okokról.

Kecskés Zoltán

Bár a kórház zárva tart, a Vadmadárkórház önkéntesei és Berkényi Tamás állatorvos nem nyaralni mennek, hanem minden kapacitásukkal a kórházban lévő sérült madarakat látják el.

Fotó: Vadmadárkórház

Mint ismert, a sukorói Vadmadárkórház közel 30 éve azzal a céllal jött létre, hogy a vadon élő sérült, beteg madarak gyógyítását felvállalja, és szükség szerint gondozza őket mindaddig, amíg vissza nem lehet őket engedni a természetbe. Biztosan sokan emlékeznek még a fekete gólyafióka esetére, akit egészen Somogy megyéből hoztak, hogy a Berkényi Tamás állatorvos kezelésbe vegye. Azóta a létesítményben lábadozik a különleges madár.

Vadmadárkórház_Sukoró_megtelt
Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház állatorvos elmondta, jelezni fogják, amikor ismét fogadni tudják a tollas betegeket.
Fotó: NN/Archív

Zárva a Vadmadárkórház!

A minap bukkantunk rá a honlapukon, hogy túlterheltség miatt átmenetileg nem tudnak több madarat fogadni, sőt, az inkubátorban sem lehet madarat elhelyezni! Az okokkal kapcsolatban pedig felkerestük intézmény megalapítóját és vezetőjét!

– A Vadmadárkórház átmenetileg nem fogad több madarat. Minden évben van egy-két olyan hét, amikor le kell állni a madarak fogadásával. Ilyenkor a Vadmadárkórház önkéntesei nem nyaralni mennek, hanem maximálisan, minden kapacitásukkal a kórházban lévő fészekből kiesett fiókákat és a sérült madarakat látják el – magyarázza Berkényi Tamás, majd hozzáteszi, hogy ebben az időszakban rengeteg a fészekből kiesett, vagy macska fogat kismadár, de mellettük ugyanúgy érkeznek az ablaknak repült, autóbalesetes, áram ütött, karcsonttörött és egyéb sérüléssel bekerülő madarak is.  Kórházként elsősorban a sérült madarakat fogadjuk, de természetesen az árva fiókákat is. Hitvallásunk szerint mindenféle, fajta madarat ellátunk! – fűzte hozzá.

Vadmadárkórház_Sukoró_megtelt
 Horváth Hella, az intézmény önkéntese és Berkényi Tamás állatorvos.
Fotó: NN/Archív

Kiemelte azonban, hogy most minden férőhelyük foglalt, nem tudnak több madarat fogadni. Mint mondta, ez a zsúfoltság és leterheltség egy-két hétig szokott tartani, hiszem az egészséges, felcseperedett fiatalokat vagy a meggyógyult madarakat szabadon engedik, ám vállalásunk szerint a maradandó károsodást szenvedett madarakat élet hosszan nevelik. A doktor úr hozzátette, hogy a közösségi média felületükön és a honlapon jelezni fogják, amikor ismét megnyitják az inkubátort és újra fogadni tudják a tollas betegeket.

Hova fordulhatunk?

Arra kérdésünkre, hogy kihez forduljunk most ebben az esetben a következő választ adta: – Ha sérült madarat talál, jelenleg a Fővárosi Állatkert Madármentő Állomására tudják eljuttatni. Nekünk velük van szakmai együttműködésünk, hozzánk legközelebb ott dolgozik madaras állatorvos, a speciális ellátásuk ott van biztosítva – fogalmazott a Berkényi Tamás állatorvos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában