SZÉP-kártya kisokos

2024.07.01. 15:00

Néhány jótanács a SZÉP-kártya tulajdonosoknak

Bár egész évben felhasználható, de legtöbben talán a nyári időszakban a nyaraláskor használják ki a SZÉP-kártya adta lehetőségeket!

Bokányi Zsolt

Illusztráció

Fotó: Facebook

Utánanéztünk, hogyan és milyen módon használhatják a kártyájukat azok a szerencsések, akik rendelkeznek vele. De kezdjük a legelején, mi is ez egészen pontosan? Nos, a Széchenyi Pihenő Kártya – egyfajta béren kívüli juttatás, amelyet a munkavállaló a munkáltatójától kaphat, a cafeteria keretein belül. Maga a kártya egy olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amelyet a bankkártyákhoz hasonlóan lehet használni pihenéshez kapcsolódó termékek és szolgáltatások vásárlásakor. A SZÉP–kártyát 2024. január 1-től ismét csak vendéglátó- és szálláshelyeken, illetve szabadidős programokon lehet használni. 2024 bővelkedik hosszú hétvégékben, benne vagyunk már nyakig a nyárban, így számos lehetőség nyílik a kártyán lévő egyenleg felhasználására. 

Egy év áll rendelkezésre a SZÉP-kártyára utalt összegek felhasználására
Fotó: Facebook

Jó tudni:  Egy év áll rendelkezésre a SZÉP-kártyára utalt összegek felhasználására. Amennyiben egy éven belül nem tudjuk elkölteni a kártyára kapott juttatást, úgy ennek terhére 15%-os díjat számít fel a bank. Erről bővebben a 381/2022. (X. 6.) Korm. Rendelet rendelkezik.

Íme néhány tipp: Ha szeretjük a gasztronómiai kalandokat és a kulináris kényeztetést, akkor engedjünk meg magunknak egy kis luxust a SZÉP-kártya terhére! Ünnepi családi ebédeket vagy vacsorákat fizethetünk SZÉP-kártyánkkal szülinapok, házassági évfordulók vagy a nagy ünnepek alkalmával. Ha évente egy vagy akár több alkalommal is járunk belföldi szálláshelyekre pihenni, akkor az a legkézenfekvőbb, ha a szállodai tartózkodásunkat fizetjük SZÉP kártyával. Előlegfizetésre is alkalmas a kártya, ha azzal fizetjük például a nyaralás szállodai előlegét. Balatoni nyaralás, wellness, egyéb más kirándulás mind-mind fizethető SZÉP-kártyával.
Végül pedig, egy SZÉP-kártya kisokos, hogy felhőtlen legyen a nyaralás és a pihenés azok számára akiknek van lehetőségük élni ezzel a szolgáltatással! 

1. Mielőtt elindulunk nyaralni, ellenőrizzük a SZÉP-kártyán rendelkezésre álló keretet. Ezt a kártya kibocsátójának online felületén vagy mobilalkalmazásán keresztül könnyen megtehetjük. Győződjünk meg róla, hogy elegendő összeg áll rendelkezésre a tervezett kiadások fedezésére.

2. Foglalás előtt mindig érdeklődjünk a szállásadónál, hogy elfogadják-e a SZÉP-kártyát, és ha igen, melyik alszámlát. Számos szálláshely lehetőséget nyújt az online foglalásra is, ahol előre kifizethetjük a szállásdíjat a SZÉP-kártyával.

3. A Balaton környéki éttermek és vendéglátóhelyek például széles körben elfogadják a SZÉP-kártyát. Érdemes előre tájékozódni az elfogadóhelyekről, hogy biztosan olyan helyet válasszunk, ahol tudunk a kártyával fizetni. Ne feledkezzünk meg a strandbüfékről sem, amelyek szintén gyakran elfogadják a SZÉP-kártyát.

4. A Balaton környéki wellness központok és termálfürdők is elfogadják a SZÉP-kártyát, különösen a szabadidő alszámlát. Érdemes ezeket a helyeket felkeresni, hogy egy kis pihenést és kikapcsolódást is beiktassunk a nyaralásba.

5. A SZÉP-kártyát szabadidős tevékenységekre is felhasználhatjuk, például hajókirándulásokra, múzeumok látogatására és egyéb kulturális programokra. Tervezzük meg előre a nyaralásunk programját, és készítsünk listát azokról a helyekről, ahol SZÉP-kártyával fizethetünk. Így maximálisan ki tudjuk használni a kártya nyújtotta előnyöket.

6. A SZÉP-kártya kibocsátók mobilalkalmazásai segítségével gyorsan és egyszerűen ellenőrizhetjük az egyenlegünket, kereshetünk elfogadóhelyeket, és intézhetjük a fizetést. Ezek az alkalmazások nagyban megkönnyítik a kártya használatát.

7. Ha a SZÉP-kártyán lévő összeg nem elegendő egy szolgáltatás kifizetésére, a fennmaradó összeget kiegészíthetjük készpénzzel vagy bankkártyával. Érdemes előre egyeztetni a szolgáltatóval, hogy milyen fizetési módokat fogadnak el.

8. Sok SZÉP-kártya elfogadóhely különleges akciókat és kedvezményeket kínál a kártyabirtokosoknak. Érdemes ezeket figyelemmel kísérni, hogy még kedvezőbben tudjunk nyaralni. Különböző online platformokon és a helyi turisztikai irodákban is találhatunk ilyen ajánlatokat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában