Diákmunka Mezőkomáromban

2024.07.12. 13:30

Nyári munkára hívják a fiatalokat

Mezőkomáromban is van lehetőség a nyári diákmunkára jelentkezni.

Bokányi Zsolt

Illusztráció

Fotó: Facebook

A nyári időszak a nyaralás ideje, a kikapcsolódást és a pihenést jelenti sokak számára, ám akadnak sokan akik diákként a nyári munkát is gyakorolják ebben az időszakban. Ehhez nyújt lehetőséget a júliusi és az augusztusi hónapban, többek között a mezőkomáromi önkormányzat is. Nyári diákmunka program indult ugyanis a településen, ahol 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákokra számítanak. A nyári diákmunkáról tájékoztatást kérni, vagy jelentkezni a 06 30 5893-657  telefonszámon lehet, esetleg ügyfélfogadási időben személyesen az önkormányzatnál. A munkavállalás előtt viszont nem árt tájékozódni. Összegyűjtöttünk néhány fontos információt a nyári diákmunkát vállalóknak:

  • A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. 
  • A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele, vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudja igényelni a 23T34-es nyomtatványon. 
  • A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, az „Adatbázisok” rovatban, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos munkába állni. 
  • Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes.
  • A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. 
  • A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 232 000 forint. 
  • Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában