Rekorder lett a vármegye víztározója

2024.07.02. 12:31

Szenzációs horgászfogások Fehérvárcsurgón!

Hetvenkét óra leforgása alatt több mint tízezer kilogrammnyi pontyot zsákmányoltak a horgászok minap a Fehérvárcsurgói-víztározónál, számolt be örömmel a történtekről a házigazdák nevében Urfi Tamás. A szakember szólt a vármegyei haltelepítésekről és a Pátkai-víztározó lehetséges jövőjéről is.

Tihanyi Tamás

A szokásos nyári pontytelepítést végezték el a vármegye horgászvizein

Fotó: HOFESZ

– A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége haltelepítést végzett a hozzá tartozó vízterületeken – jelentette be a FEOL-nak Urfi Tamás, a szervezet ügyvezetője. Elmondta: örül annak, hogy sikerült újabb példányokat juttatni a nyár közepén is a vizekbe, és ezzel várhatóan sok élménnyel ajándékozhatják meg azokat, akik a HOFESZ kezelte tavaknál, tározóknál, folyóknál és patakoknál hódolnak szenvedélyüknek. Minap háromnyaras pontyok érkeztek: 10 mázsa került a Sárszentmihályi-víztározóba, a tassi Duna szakasz hullámai közé 5 mázsa, az Adony melletti Duna általuk kezelt részébe 10 mázsa, Székesfehérvárra, a palotavárosi Alsó-tóba 5 mázsa, a Fehérvárcsurgói-víztározóba pedig újabb 10 mázsa jutott a szállítmányból.

A HOFESZ jelenleg ezeket a Fejér vármegyei horgászvizeket kezeli: Fehérvárcsurgói-víztározó, Székesfehérváron a Palotavárosi-tavak, a leeresztett Pátkai-víztározó, a Sárszentmihályi-víztározó, a Gaja-patak, a Duna Fejér vármegyei tekintélyes szakasza, a Nádor-csatorna, a Sárvíz-Malomcsatorna, a vármegyeszékhely és Sárkeresztes között lévő Hajnal-tó és Tass bizonyos vízterületei. Ha szigorúan nézzük, ezek közül a tassi vizek a vármegyehatáron kívülre esnek, de a HOFESZ két éve átvette a terület kezelését. Az eltelt idő alatt igyekeztek kényelmesebbé, vonzóbbá tenni a horgászok számára ott is az időtöltést, elképzelésük pedig bevált, Tass egyre népszerűbb helyszín lett. Közel tíz év alatt a HOFESZ taglétszáma egyébként 8 ezerről 30 ezer fölé növekedett, ez pedig azt jelenti, hogy ők lettek a vármegye legnagyobb civil szervezete.

Urfi Tamás egy horgászati szempontból szenzációszámba menő hírről is beszámolt. Az elmúlt héten, csütörtökön rendezték meg a XVI. Pontyfogó Országos Bajnokság második elődöntőjét a Fehérvárcsurgói-víztározón. Annyi halat fogtak a versenyzők, hogy szinte folyamatos volt a mérlegelés, hetvenkét óra leforgása alatt 10 ezer 400 kilogramm mennyiséget zsákmányoltak az indulók. Ez pedig országos rekord, Fehérvárcsurgó több mint 20 mázsával döntötte meg az eddigi országos bajnokságon mérlegelt halak mennyiségét.

Háromnyaras példányok kerültek a vízbe
Fotó: HOFESZ

Urfi Tamás – akit éppen kormorángyérítés közben zavartunk meg kérdéseinkkel – a leeresztett Pátkai-víztározó lehetséges jövőjéről is szólt. Túl vannak már néhány egyeztetésen a vízügyi szakemberekkel, átbeszélték a koncepciókat. Jelenleg annyit lehet tudni, hogy a tervezési folyamat megindult. Drónnal felvételeket készítettek, felmérték a geodéziai viszonyokat. A finanszírozás kérdése még bizonytalan, de Pátka is szerepel abban a projektben, amelynek során a vízügy várhatóan 6-8 tározót hoz majd rendbe a jövőben. El kell végezni a meder kotrását, aztán elbontják a jelenlegi zsilipet, és újat, jobbat, korszerűbbet, a mai követelményeknek inkább megfelelőbbet állítanak a helyére. Az bizonyos, hogy évekbe telik, mire a Pátkai-víztározó olyan állapotba kerül, hogy újra fogadhasson vizet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában