Ismeretszerzés és szórakozás is a gyerekeknek

2024.07.11. 18:16

Táborozás a zenei részlegen

Pénteken zárul a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár nyári olvasótábora, amely a Zenei és Számítógépes részlegben zajlik hétfőtől. A gyerekek a szórakoztató programok mellett zenei ismereteket is szerezhetnek.

Feol.hu

Az Igézőben a Szabad Színház művészeti vezetője, Nagy Judit mesélt a táborozó gyerekeknek a társulatról, a közösségi térről

Fotó: Szabó Miklós

A könyvtár egyik alapvető célja az olvasóvá nevelés, ennek jegyében szerveznek időről időre táborokat is. Ezen a nyáron ismét a kisiskolásokat szólították meg, elsősorban alsósokat vártak ötnapos napközis jellegű táborba.

A részlegen Nagy Mónika és Papp Zoltánné foglalkoznak a diákokkal, de a foglalkozások tartásába középiskolás, közösségi szolgálatos fiatalok is besegítenek. Megmutatják például, milyen az, amikor a különféle, nem hangszernek használt tárgyak hangszerként funkcionálnak („Éneklő fűrész” című foglalkozás). A gyerekek szinte minden nap ellátogatnak valamely belvárosi intézménybe vagy kiállítóhelyre, kulturális térbe, hogy jobban megismerkedjenek Székesfehérvár értékeivel. Voltak már az Óramúzeumban, megnézték, hogy milyen az Igéző, és hogyan működik ott a Szabad Színház csoportja, illetve az utánpótlás színjátszó csoportok, voltak múzeumpedagógiai foglalkozáson a Szent István Király Múzeumban. De tettek rövid sétát is, hogy lássák, hol, milyen zenéhez kötődő érdekesség, emlék, művészeti alkotás található. Mindezt igyekeztek a hőségtől mentesebb időszakban vagy árnyékban tartózkodva megtenni.

A tábor vezetői a Zenei és Számítógépes részleg állományával is megismertetik őket, így megnézhetik a kölcsönözhető és nem kölcsönözhető kottákat, megtudhatják, milyen audiovizuális anyagok vehetők ki, és a katalógusban való keresés csínját-bínját is elleshetik. A kézműveskedés sem hiányzik, szinte minden nap készül valami ötletes apróság: például legyező, kisdob, papírbéka.

Az utolsó pénteki napon pedig még egy minikoncert is várja őket a hűvösebb Ciszter templomban, ahol Fersch Renáta fuvolista és Tóth János orgonista közreműködésével élvezhetik a szép dallamokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában