Különleges beteg a Vadmadárkórházban!

2024.07.05. 14:00

Túl van a műtéten és már lábadozik Sukorón a fekete gólyafióka! (videóval!)

Megműtötték a sukorói Vadmadárkórházban azt az egy hónapos fekete gólyafiókát, aki egy közel 15 méter magasan lévő fészekből esett ki a napokban Somogy vármegyében. A súlyos sérülést szenvedett kismadár gyors segítséget kapott, a nagy tapasztalattal bíró állatorvos, Berkényi Tamás vette kezelésbe.

Kecskés Zoltán

Jó kezekbe került a fekete gólyafióka a sukorói Vadmadárkórházban.

Fotó: Vadmadárkórház

A speciális beavatkozásról a FEOL megkeresésére a doktor úr autentikus beszámolóval szolgált, amelyben elmondta, miután a fekete gólyafióka megérkezett a Vadmadárkórházba azonnal megkezdődött a sokktalanítása, infúziót kapott, majd miután állapota stabilizálódott, a lábszárcsonttörés miatt azonnali műtéti beavatkozásra volt szükség.

A nagy tapasztalattal bíró Berkényi Tamás vette kezelésbe a kis madarat, így jó esélyei vannak a felépülésre. 
Fotó: Vadmadárkórház

– A kórház jó felszereltsége kiváló hátteret ad a műtétek sikeréhez. A gázló madarak vékony lábszárának törésénél mindig van a kockázat: a törött csontvégeknél nagy az idegek és az erek sérülésének veszélye. A 28 évnyi madarakon, rengeteg fehér gólyán és más gázló madarakon elvégzett sikeres műtét tapasztalata révén ennek a fiatal fekete gólyának jó esélyei vannak a felépülésre. Bár egyszerűbbnek számító műtét volt, a hosszú gázló láb miatt speciális eljárást alkalmaztam. A belső implantátum mellett (velőűrszeg) egy külső rögzítést (fixateur) is kapott a törött csont. Ezek a tengely körüli elmozdulást akadályozzák meg, stabilizálják a csontokat. Kezelése tovább folytatódik, hiszen kap még antibiotikumot, fájdalomcsillapítót is – mondta Berkényi Tamás egzotikus szakállatorvos, az intézmény alapítója és vezető állatorvosa, akitől megtudtuk azt is, hogy ritkán látott vendég a fekete gólya nem csak Sukorón, de hazánkban is. 

Kiemelte, a Vadmadárkórházban az elmúlt 28 év alatt az évente beérkező közel 1500 madár közül ez idáig csak egyetlen felnőtt fekete gólya érkezett. Ennek oka egyrészt az, hogy a fekete gólyák ritka madarak Magyarországon, másrészt az élőhelyük távol van Sukoró vonzáskörzetétől.

Ha minden rendben lesz, akkor az őszi vonuló csapatokhoz csatlakozhat és útra kelhet Afrikába.
Fotó: Vadmadárkórház

Berkényi Tamás állatorvost a beavatkozásnál két asszisztens is segítette, egyik volt közülük az ismert fehérvári festőművész Horváth Hella, aki már 20 éve önkénteskedik az intézményben: – Végtelenül szerencsésnek érzem magam, hogy jelen lehettem ennél a műtétnél is. A műtéti előkészületeket izgatottság hatotta át. Míg a műszereket készítettem elő és adogattam doktor úrnak, részese lehettem annak a varázslatnak, ahogy figyelme teljesen átalakult és a madárra fókuszált: nézte a röntgenfelvételt, majd rendkívül precíz mozdulatokkal végezte a beavatkozást. Szinte lélegzet visszafojtva vártuk a fióka felébredését! A Vadmadárkórházban mindenkit elbűvölt a fióka szépsége, mindenki a teljes felépüléséért izgul. Ha minden rendben lesz, akkor az őszi vonuló csapatokhoz csatlakozhat és útra kelhet Afrikába – mondta lapunknak.

TUDTA-E?

A fekete gólya vonuló madár, az őszi gyülekezés után laza csoportokban dél felé repülve, az európai állomány nagyobb része a Boszporuszon, kisebb része a Gibraltári-szoroson át hagyja el Európát. A legtöbb fekete gólya a török partok mentén és a Sínai-félszigeten keresztül jut el Afrikába. A fekete gólya egész fészkelő területén veszélyeztetett faj. Magyarországon a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, eszmei értéke 500 000 Ft. Szerepel a magyar Vörös Könyvben is a közvetlenül veszélyeztetett fajok között.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában