Vérszívó probléma

2024.07.04. 20:00

Végre kevesebb lesz a szúnyog - Gyérítést tartanak Fejérben

A nyár nemcsak a napsütésről, strandról és kerti grillezésről szól, hanem a szúnyogokról is. Sajnos a vérszívók igencsak meg tudják keseríteni a nyáresti verandán üldögélést vagy éppen a tóparti pihenést. Mukics Dánielt, az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóságának szóvivőjét kérdeztük a szúnyoggyérítés várható időpontjairól, helyszíneiről és az irtás hatásfokáról.

Gombor Lili

A nyár kellemetlen vendégei, a szúnyogok

Fotó: Illusztráció: Pexels

Előreláthatóan augusztus végéig, szeptember elejéig tart a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. A szúnyoggyérítést csak egy, maximum másfél héttel lehet előre tervezni, hiszen az időjárás alakítja a szúnyogok fejlődését és számát. A szúnyoggyérítés heti programok szerint zajlik, a gyérítések mindig arra a területre terjednek ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom – mondta el megkeresésünkre Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A héten a következő 17 Fejér vármegyei településen lesz a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés: Dunaújváros, Baracs, Ercsi, Baracska, Kisapostag, Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Sukoró, Velence, Zichyújfalu, Tác, Kulcs, Rácalmás, Adony, Iváncsa.

Szúnyogirtás szakszerűen

A vármegyében több módszerrel is fellépnek a vérszívók ellen. Idén a vármegye Duna menti részén több alkalommal is volt biológiai szúnyoggyérítés. Ennek során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan. Természeti védelem alatt álló területeken ez a módszer sem alkalmazható.

A kifejlett szúnyogok ellen földi kémiai szúnyoggyérítéssel lépnek fel, vagyis autóról juttatják ki a rovarirtó készítményt. ULV (ultra low volume) eljárást alkalmaznak, amely során a platós gépjárműre rögzített permetező berendezés apró cseppekre, finom permetté bontja a készítményt. A kezelések késő este és éjszaka zajlanak, így a kijuttatott irtószer nappal aktív rovarokkal nem is találkozik. A kijuttatott készítmény a szabadban néhány óra alatt lebomlik. Minimális mennyiségű rovarirtószert, hektáronként fél liter szúnyogirtó készítményt permeteznek ki a szakemberek. Ilyen mennyiségben emberekre, háziállatokra, nagyobb rovarokra nem jelent veszélyt. A kifejlett szúnyogok ellen alkalmazott kémiai szúnyoggyérítésre kizárólag a települések belterületén van lehetőség – mondta el a katasztrófavédelem szóvivője.

Szúnyog itt, szúnyog... mindenhol

Az elmúlt időszakban árhullám vonult le több folyón is, illetve néhány naponta felhőszakadások voltak, amelyet hőség követett. Ez az időjárás kifejezetten kedvez a vérszívók fejlődésének, ezért jelenleg országszerte komoly szúnyogártalomról lehet beszélni. Az alkalmazott módszerekkel az ártalmat csökkenteni lehet, megszüntetni nem.

Mukics Dániel azt is elárulta, mit tehet a lakosság a szúnyogok számának csökkentése érdekében. – Az árkokban, ereszcsatornákban, gumiabroncsokban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák. Akár egyetlen deciliter vízben is tömegesen képesek kifejlődni. A megelőzés érdekében azokat a kertben létrejött kisvizeket, amelyre nincs szükségünk, szüntessük meg. Ha valaki összegyűjti az esővizet egy hordóban, vagy tartályban, fedje le, vagy kössön rá szúnyoghálót. A felszíni vízelvezető árkokat egy nagyobb felhőszakadás után tisztítsuk ki – fogalmazott a szóvivő.

A központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak nemcsak lehetősége van, hanem törvényben meghatározott feladata is saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

Mukics Dániel felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített a témakörben, amelyek az alábbi linkeken elérhetők. Ön is védekezzen a szúnyogok ellen! és Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában