A kutatóbiológus válaszol

2024.06.30. 22:00

Tények és tévhitek a szúnyogcsípések megelőzéséről

Bándity Réka kutatóbiológus hasznos tanácsai révén remélhetőleg mindannyian hatékonyabban védekezhetünk a szúnyogok ellen. Érdemes kipróbálni a természetes módszereket és odafigyelni a környezetünk karbantartására, hogy nyugodtan élvezhessük a nyári estéket. – írja társoldalunk a duol.hu.

Forrás: duol.hu

A június közepe óta tapasztalható szúnyoginvázió következményeként gyakori szürkület után a csapásoló néptánci motívumot bemutató embercsoportok látványa a legkülönbözőbb helyszíneken. A vérszívók előfordulása ugyanis nem korlátozódik a vízközeli területekre, a természetes vizektől jóval távolabb is találkozhatunk viszkető következményeket okozó rovarokkal. Bándity Réka kutatóbiólógust kérdeztük a témáról. 

Bándity Réka kutatóbiológus tényekről és tévhitekről beszélt olvasóinknak a szúnyogcsípésekkel kapcsolatban
Fotó: BR

– Mit tehetünk mi, mint lakosság, hogy elkerüljük a szúnyogcsípéseket?
Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk, az az, hogy megelőzzük a szúnyogok szaporodását. Ez azt jelenti, hogy kerüljük a nyílt vizek fedés nélküli tárolását az udvaron, a környezetünkben. A szúnyogok a petéiket álló vízbe rakják, így ha megszüntetjük az ilyen vízforrásokat, máris sokat tettünk a probléma ellen.

– Olvastam, hogy Magyarországon több mint 50 szúnyogfaj van, de csak néhány csípős. Miért csípnek minket a nőstény szúnyogok?
Így van, a nőstény szúnyogok csípnek, mert a vérünkből nyert anyagokra van szükségük a petéik kifejlődéséhez. Amikor csípnek, egy véralvadásgátló anyagot juttatnak a szervezetünkbe, ami immunreakciót idéz elő, ez miatt a csípés viszket és irritációt okoz. 

Nagyon jó természetes módszerek is léteznek, például az illóolajok, amelyek elriasztják a szúnyogokat
Fotó: BR

– Mit tehetünk még a szúnyogcsípések elkerülése érdekében?
Kaphatóak a boltokban lévő szerek, amelyek hathatnak a szúnyogok ellen, mint riasztószerek, de emberi egészségre nincsenek jótékony hatással, hiszen szintetikus anyaggal érik el, hogy elriasszák a szúnyogokat. Ezzel ellentétben vannak nagyon jó természetes módszerek is, például az illóolajok – száz százalékos illóolajokról beszélünk – amiket különböző növényekből nyerünk ki, ilyenek az indiai citromfű és a kubeba olaj, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek. Ezek az olajok olyan terpénekben gazdagok, amelyek illata kellemes számunkra, de elriasztják a szúnyogokat. Alkalmazhatjuk ezeket közvetlenül a bőrön, a ruházaton, vagy akár gyertyaként is.

– Szintén olvastam, hogy bizonyos növények, mint a levendula vagy a citromfű ültetése segíthet a szúnyogok távoltartásában. Mi a véleménye erről?
Ez sajnos tévhit, jelenlegi tudásom szerint nincsen tudományos bizonyíték rá. A szúnyogriasztó elnevezésű növény esetében is, bár nagyon finom az illata, de a szúnyogok az erről szóló cikkeket nem olvassák. Az azonban tény, hogy bizonyos növények illóolajai valóban riasztó hatásúak, míg a növények önmagukban, sértetlenül nem bocsátanak ki elegendő illóolajat ahhoz, hogy távol tartsák a szúnyogokat. Az illóolajok koncentrált formában hatékonyak, de a növények ültetése önmagában nem elegendő. Viszont, hogyha valaki használja egyébként a kubeba vagy az indiai citromfű tartalmú készítményeket, vagy esetleg mind a kettőt együtt, és mondjuk feljuttatja a bőrére az illóolajat megfelelő arányban, vagy megfelelő mennyiségben, akkor szó szerint látható, ahogy kiáll egy inváziós területre, hogy visszafordul a szúnyog.

– Mi történik, ha már megcsípett minket egy vérszívó, netalán több? Hogyan enyhíthetjük a csípés okozta viszketést és irritációt?
A rozmaring hidrolátum nagyon hatékony a szúnyogcsípések kezelésében. Ez a hidrolátum csökkenti a gyulladást és az allergiás reakciókat. Két éves kortól bátran alkalmazható. Egy éves kor alatt a levendula hidrolátumot ajánlom, ami szintén hatékony a csípések enyhítésére. Fontos azonban, hogy felelősséggel használjuk ezeket az anyagokat, és kisgyermekek esetében különösen körültekintően járjunk el, alkalmazás előtt végezzünk bőrpróbát.

Az illóolajok terén nemcsak laboratóriumi kutatásokat szeretne végezni Réka, ezért megalapította a Rozmaringos műhelyt
Fotó: BR

– Végül azt szeretném megkérdezni, hogy milyen szúnyogriasztó termékeket alkalmaz a témában jártas kutatóbiológus?
Célul és hivatásomul tűztem ki, hogy az illóolajok terén nemcsak laboratóriumi kutatásokat szeretnék végezni, hanem mindemellett szeretném az embereket megismertetni az illóolajok jótékony tulajdonságaival és a növényi esszenciák hatóerejével. Ezért tájékoztató előadásokat tartok a témában és létrehoztam a Rozmaringos műhelyt, ahol különböző természetes anyagokkal próbálok különböző problémakörökben segíteni az embereknek, és tanácsot adni a szakmámon belül. Én is készítettem egy rovarriasztó keveréket, amely nemcsak a szúnyogok ellen, hanem a kullancsok ellen is hatékony. Ebben szintén az indiai citromfű, a kubeboid olaj, ami a szúnyogriasztásért felelős, illetve a geránium vagy rózsamuskátli illóolaj, ami pedig a kullancsok távoltartásáért, ami ebben az időszakban szintén nagyon fontos. Illetve kiegészítésként különböző formában, méhviasszal, méhviaszban feloldva ugyanúgy ezekkel az illóolajokkal készítek illatviaszokat, és illatgyertyákat is a szúnyogok távoltartására. Tehát én is ezeket a saját fejlesztésű, természetes eredetű termékeimet használom.

Forrás: Török Tímea / duol.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában